Трансформації фокусу уваги в дослідженнях історичної пам’яті ХХ–ХХІ століть - Лазука, К. Д.; Лазука, Е. Д.; Lazuka, K. D. (My University, 2016)
У статті розглядається еволюція такого значущого напряму сучасної гуманітаристики, як Memory Studies, визначаються сучасні проблеми, досліджувані в цьому напрямі. Фіксуються тенденції розвитку досліджень колективної пам’яті від засновників напряму до нашого часу. Показано, що після відкриття феномена колективної пам’яті (М. Хальбвакс) інтерес до нього концентрується спочатку на ідеологічних моментах буття пам’яті, а останніми десятиліттями переходить на сфер, що традиційно не досліджуються істориками філософії. З’ясовано значення трагічних подій ХХ століття для трансформації філософсько-історичних досліджень, методологічний потенціал досліджень історичної травми. Проаналізовано дослідження історичної пам’яті як інструмента державного примусу. Зафіксовано дослідження багатошаровості історичної пам’яті (архіви та канони пам’яті, пост-пам’ять, фантомна пам’ять тощо). Розкрито потенціал досліджень перформативного виміру історичної пам’яті, зокрема підприємств пам’яті, кулінарної ностальгії тощо.

В статье рассматривается эволюция такого значимого направления современной гуманитаристики, как Memory Studies, определяются современные проблемы, которые исследуются в рамках данного направления. Фиксируются тенденции развития исследований коллективной памяти от основателей направления до нашего времени. Показано, что после открытия феномена коллективной памяти (М. Хальбвакс) интерес к нему концентрируется изначально на идеологических моментах существования памяти, а в последние десятилетия переходит в сферы, которые традиционно не исследуются в рамках философии истории. Установлены значение трагических событий ХХ века для трансформации философско-исторических исследований, методологический потенциал анализа исторической травмы. Проанализированы исследования исторической памяти как инструмента государственного принуждения. Зафиксированы исследования многослойности исторической памяти (архивы и каноны памяти, пост-память, фантомная память и т. д.). Раскрыт потенциал исследований перформативного измерения исторической памяти, в частности предприятий памяти, кулинарной ностальгии и т. д.

Memory Studies detected in article. Author determines the contemporary problems, elaborated in this field of knowledge. The tendencies of Development of Collective Memory (from the beginners of researches till nowadays) are shown in the article. Author shows that after the revelation of the Phenomenon of Collective Memory (M. Halbwachs) an interest for was concentrates primarily around the ideological moments of Memory’s existence, but in last decades was lead to spheres, traditionally staying out of the Philosophic-Historical attention. The role of XX century’s tragic events in transformation of direction of Philosophy of History Research was shown in article. Author reveals the methodological potency of Historical Trauma Research. The Historical Memory’s role as instrument of State enforcement is illustrated in text. Author fixed the presence of multilayered Memory’s phenomenon in contemporary research (archive and canon of Memory, Post-Memory, Phantom Memory etc.). The potential of Performative Dimension of Memory Research (Memory’s enterprises, culinary nostalgia etc.)
Лазука К. Д. Трансформації фокусу уваги в дослідженнях історичної пам’яті ХХ–ХХІ століть / К. Д. Лазука // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 11. - С. 63-66.
Keywords: історична пам’ять; пост-пам’ять; травма; міста пам’яті; историческая память; пост-память; травма; места памяти; Historical Memory; Post-Memory; Trauma; Places of Memory