Порядок зайняття посади прокурора за законодавством України: зміни у нормативно-правовому регулюванні - Бабінська, Аліса Володимирівна; Бабінська, А. В.; Бабинская, Алиса Владимировна; Babinska, Alisa V. (Одеса : Гельветика, 2019)
У статті з урахуванням реформ окремих елементів системи правоохоронних органів проведено правовий аналіз процедури зайняття посади прокурора за законодавством України. Прокуратура України є єдиною системою, яка здійснює встановлені Конституцією України функції з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави. Доведено важливість дослідження питань, що стосуються добору тих осіб, які структурно формують вказаний правоохоронний орган, для того, щоб його функції були належно виконані. Проведено аналіз нормативно-правових особливостей процедури зайняття посади прокурора із урахуванням змін вітчизняного законодавства. Завданнями дослідження визначено: охарактеризувати вимоги до кандидатів на посаду прокурора; проаналізувати етапи процедури зайняття посади прокурора та їх специфіку; виявити проблеми та сформулювати пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства у відповідній частині. Запропоновано процедуру зайняття посади прокурора (за вітчизняним законодавством, з урахуванням відповідних змін) умовно поділяти на декілька етапів: встановлення відповідності кандидата встановленим вимогам, які умовно можна поділити на «позитивні» та «негативні», та подання кандидатом на посаду прокурора відповідної заяви та необхідних документів, визначених законодавством; складання особами, які відповідають установленим вимогам до кандидата на посаду прокурора, кваліфікаційного іспиту; проведення відповідним органом, що здійснює дисциплінарне провадження, спеціальної перевірки кандидатів, які успішно склали кваліфікаційний іспит; проходження кандидатом на посаду прокурора спеціальної підготовки в Тренінговому центрі прокурорів України; призначення особи на посаду прокурора та складення особою присяги прокурора. Виявлено певні недоліки у регламентації процедури зайняття посади прокурора (зокрема, під час формулювання вимог до кандидатів на посаду прокурора), запропоновані можливі шляхи їх усунення.

В статье с учетом реформ отдельных элементов системы правоохранительных органов проведено правовой анализ процедуры занимания должности прокурора по законодательству Украины. Прокуратура Украины является единой системой, которая осуществляет установленные Конституцией Украины функции с целью защиты прав и свобод человека, интересов общества и государства. Доказана важность исследования вопросов, касающихся отбора лиц, которые структурно формируют указанный правоохранительный орган, для того, чтобы его функции были должным образом выполнены. Проведен анализ нормативно-правовых особенностей процедуры занимания должности прокурора с учетом изменений отечественного законодательства. Задачами исследования определены: охарактеризовать требования к кандидатам на должность прокурора; проанализировать этапы процедуры занимания должности прокурора и их специфику; выявить проблемы и сформулировать предложения по совершенствованию действующего законодательства в соответствующей части. Предложена процедуру занятия должности прокурора (по отечественну законодательству, с учетом соответствующих изменений) условно делить на несколько этапов: установление соответствия кандидата установленным требованиям, которые условно можно разделить на «положительные» и «отрицательные», и представление кандидатом на должность прокурора соответствующего заявления и необходимых документов, определенных законодательством; сдача лицами, отвечающими установленным требованиям к кандидату на должность прокурора, квалификационного экзамена; проведение соответствующим органом, осуществляющим дисциплинарное производство, специальной проверки кандидатов, успешно сдавших квалификационный экзамен; прохождение кандидатом на должность прокурора специальной подготовки в тренинговом центре прокуроров Украины; назначение лица на должность прокурора и принятие лицом присяги прокурора. Выявлены определенные недостатки в регламентации процедуры занимания должности прокурора (в частности, при формулировании требований к кандидатам на должность прокурора), предложены возможные пути их устранения.

In the article, taking into account the reforms of certain elements of the law enforcement system, the legal analysis of the procedure of taking the position of prosecutor under the legislation of Ukraine is conducted. The Prosecutor’s Office of Ukraine is the only system that performs the functions established by the Constitution of Ukraine to protect human rights and freedoms, the general interests of society and the state. The importance of research into the issues concerning the selection of those who structurally form the specified law enforcement authority in order for its functions to be properly performed has been proved. The analysis of normative-legal peculiarities of the procedure of occupation of the position of prosecutor taking into account changes in the national legislation is carried out. The task of the study is to: characterize the requirements for candidates for the post of prosecutor; to analyze the stages of the procedure of taking the position of prosecutor and their specifics; identify problems and formulate proposals to improve current legislation as appropriate. The procedure for taking the position of prosecutor (according to the national legislation, taking into account the relevant changes) is proposed to be conditionally divided into several stages: establishing the candidate’s compliance with the set requirements, which can be conditionally divided into “positive” and “negative” and submitting the candidate’s application for the position of prosecutor defined by law; compilation by persons who meet the established requirements for the candidate for the position of prosecutor, the qualifying examination; conducting a special examination of candidates who have successfully passed the qualifying examination by the appropriate body conducting disciplinary proceedings; passing a candidate for the post of special prosecutor in the Training Center for Prosecutors of Ukraine; appointment of a person to the position of prosecutor and taking the oath of office by the prosecutor. Some shortcomings in the regulation of the procedure for taking the position of prosecutor have been identified (in particular when formulating requirements for candidates for the position of prosecutor), and possible ways of their removal have been suggested.
Бабінська А. В. Порядок зайняття посади прокурора за законодавством України: зміни у нормативно-правовому регулюванні / А. В. Бабінська // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 84 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 10-15.
Keywords: прокурор; прокуратура; посада; вимоги; кваліфікаційний іспит; спеціальна підготовка; присяга прокурора; прокурор; прокуратура; должность; требования; квалификационный экзамен; специальная подготовка; присяга прокурора; prosecutor; prosecutor’s office; position; requirements; qualification exam; special training; prosecutor’s oath; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE