Аналіз судової практики та пропозиції до законодавства України щодо видів доходів, з яких утримуються аліменти - Коломієць, Ю. Ю.; Коломиец, Ю. Ю.; Kolomiiets, Yu. Yu.; Сулейманова, Сусанна Рефатівна; Сулейманова, С. Р.; Suleimanova, Susanna R.; Сулейманова, Сусанна Рефатовна (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті проаналізовано проблемні питання щодо визначення видів доходів, які враховуються під час утримання аліментів на основі прецедентної практики та наукових досліджень. Так, у судовій практиці дискусійним є питання про нарахування аліментів з отриманих доходів із процентів за розміщення коштів на депозитних рахунках. Натепер сформувалися дві позиції щодо окресленого питання: 1) проценти, отримані заявником від банківського вкладу, повинні враховуватися до видів доходів, з яких утримуються аліменти, оскільки пунктом 19 частини 1 постанови Кабінету Міністрів України No 146 визначено, що утримання аліментів із працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом, зокрема з інших видів заробітку; 2) види доходів, які враховуються під час обчислення суми аліментів, чітко визначені в постанові Кабінету Міністрів України No 146 (відсотки за розміщення коштів на депозитних рахунках до переліку видів доходів, які враховуються під час визначення розміру аліментів, не входять). Отже, не всі відповіді, що виникають у судовій практиці, передбачені Переліком видів доходів, які враховуються під час визначення розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року No 146. Зазначене питання висвітлюється з погляду принципу законності та верховенства права. Зважаючи на наявність різних джерел доходів населення України, ототожнювати поняття «заробіток» і «дохід» у сімейному законодавстві некоректно. Терміном «заробіток» можна об’єднати доходи у вигляді плати, яку особа отримує за виконану роботу. Водночас варто розуміти, що поняття «заробіток» за змістом ширше, ніж поняття «заробітна плата». Відповідно до статті 1 Закону України «Про оплату праці», заробітна плата – це винагорода, обчислена зазвичай у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Плату за виконану роботу особа може отримувати не тільки за трудовим договором, але й за цивільно-правовим договором. Стверджується, що ці проблеми деякою мірою зумовлені недосконалістю чинного законодавства, пропонуються шляхи їх подолання. На підставі викладеного пропонується в частині 1 статті 80, назві та частинах 1, 2, 5 статті 183, частині 1 статті 200, частині 1 статті 272 Сімейного кодексу України замість словосполучення «заробітку (доходу)» використовувати словосполучення «заробітку, прибутку від підприємницької діяльності, селянських (фермерських) господарств, кооперативів, об’єднань громадян, а також осіб, що займаються підсобним господарством, доходу від незалежної професійної діяльності, доходу від власності, суми відшкодування упущеної вигоди, соціальної допомоги». Також у висновках пропонується внести зміни у Перелік видів доходів, які враховуються під час визначення розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, який затверджується Кабінетом Міністрів України, і пропонується перелік відповідних видів доходів.

This article analyzes the problematic issues that arise in determining the types of income that are taken into account in the formulation of alimony on the basis of case law and scientific research. Thus, not all the answers that arise in court practice are provided by the List of types of income, which are taken into account when determining the amount of alimony for one of the spouses, children, parents, other persons, approved by the Cabinet of Ministers of Ukraine of February 26, 1993 No 146. Twenty-six years have passed since the adoption of this Resolution, its norms are outdated and do not take into account modern changes in public life. Thus, in judicial practice, the issue of accrual of alimony from interest income for the placement of funds on deposit accounts is debatable. To date, two positions have been formed on this issue: 1) interest received by the applicant from the bank deposit must be taken into account in the types of income from which alimony is withheld, as paragraph 19 of part 1 of the Resolution of the Cabinet of Ministers No 146 stipulates that alimony is deducted from all types of earnings and additional remuneration part-time work, including other types of earnings; 2) types of income that are taken into account when calculating the amount of alimony, clearly defined in the Resolution of the Cabinet of Ministers No 146 (interest on the placement of funds on deposit accounts in the list of types of income that are taken into account when determining the amount of alimony is not included). Attention is being argued that the problems in question are to some extent caused by the imperfection of the current legislation and suggest ways of overcoming them. Given the existence of different sources of income for the population of Ukraine, it is incorrect to equate the concepts of “earnings” and “income” in family law. The term “earnings” can be combined into income in the form of payment that a person receives for work performed. It should be understood that the concept of “earnings” in content is broader than the concept of “wages”. According to Article 1 of the Law of Ukraine “On Remuneration of Labor” wages – a remuneration, calculated, as a rule, in monetary terms, which under the employment contract the employer pays the employee for the work performed by him. A person may receive payment for work performed not only under an employment contract, but also under a civil contract. It is argued that these problems are to some extent caused by the imperfection of the current legislation and suggest ways to overcome them. Based on the above, it is proposed in Part 1 of Article 80, title and part 1, 2, 5 of Article 183, part 1 of Article 200, part 1 of Article 272 of the IC of Ukraine instead of the phrase “earnings (income)” to use the phrase “earnings, income from entrepreneurial activities, peasant (farmer) farms, cooperatives, associations of citizens, as well as persons engaged in subsidiary farming, income from independent professional activity, income from property, the amount of compensation for lost profits, social assistance”. Also, the conclusions propose to amend the List of types of income that are taken into account when determining the amount of alimony for one of the spouses, children, parents, other persons, which is approved by the Cabinet of Ministers of Ukraine, and proposes a list of relevant types of income.

В статье проанализированы проблемные вопросы по определению видов доходов, которые учитываются при удержание алиментов на основании прецедентной практики и научных исследований. Так, в судебной практике дискуссионным является вопрос о начислении алиментов с полученных доходов с процентов за размещение средств на депозитных счетах. На данный момент сформировались две позиции по очерченного вопроса: 1) проценты, полученные заявителем от банковского вклада, должны учитываться видам доходов, из которых удерживаются алименты, поскольку пунктом 19 части 1 постановления Кабинета Министров Украины No 146 определено, что удержание алиментов с работников производится со всех видов заработка и дополнительного вознаграждения как по основной работе, так и по работе по совместительству, в частности с других видов заработка; 2) виды доходов, которые учитываются при исчислении суммы алиментов, четко определены в постановлении Кабинета Министров Украины No 146 (проценты за размещение средств на депозитных счетах в перечень видов доходов, учитываемых при определении размера алиментов, не входят). Следовательно, не все ответы, возникающих в судебной практике, предусмотренные Перечнем видов доходов, учитываемых при определении размера алиментов на одного из супругов, детей, родителей, других лиц, утвержденном Постановлением Кабинета Министров Украины от 26 февраля 1993 No 146. Указанное вопрос освещается с точки зрения принципа законности и верховенства права. Несмотря на наличие различных источников доходов населения Украины, отождествлять понятие «заработок» и «доход» в семейном законодательстве некорректно. Термином «заработок» можно объединить доходы в виде платы, лицо получает за выполненную работу. Вместе с тем следует понимать, что понятие «заработок» по содержанию шире, чем понятие «заработная плата». В соответствии со статьей 1 Закона Украины «Об оплате труда», заработная плата - это вознаграждение, исчисленная обычно в денежном выражении, которое по трудовому договору работодатель выплачивает работнику за выполненную им работу. Плату за выполненную работу человек может получать не только по трудовому договору, но и по гражданско-правовому договору. Утверждается, что эти проблемы в определенной степени обусловлены несовершенством действующего законодательства, предлагаются пути их преодоления. На основании изложенного предлагается в части 1 статьи 80, названии и частных 1, 2, 5 статьи 183, части 1 статьи 200, части 1 статьи 272 Семейного кодекса Украины вместо словосочетания «заработка (дохода)» использовать словосочетание «заработка, прибыли от предпринимательской деятельности , крестьянских (фермерских) хозяйств, кооперативов, объединений граждан, а также лиц, занимающихся подсобным хозяйством, дохода от независимой профессиональной деятельности, дохода от собственности, суммы возмещения упущенной выгоды, социальной помощи ». Также в выводах предлагается внести изменения в Перечень видов доходов, учитываемых при определении размера алиментов на одного из супругов, детей, родителей, других лиц, который утверждается Кабинетом Министров Украины, и предлагается перечень соответствующих видов доходов.
Коломієць Ю. Ю. Аналіз судової практики та пропозиції до законодавства України щодо видів доходів, з яких утримуються аліменти / Ю. Ю. Коломієць, С. Р. Сулейманова // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 87 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 78-86.
Keywords: судова практика; заробіток; дохід; аліменти; відсотки; депозитний рахунок; Верховний Суд; judicial practice; earnings; income; alimony; interest; deposit account; Supreme Court; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE