Штучний інтелект як інструмент для розшифрування спектрів у судовій експертизі матеріалів, речовин та виробів - Столярова, Ірина Валеріївна; Столярова, І. В.; Stoliarova, Iryna V.; Пагурець, Ольга Борисівна; Пагурець, О. Б.; Pahurets, Olha B.; Макарова, Олександра; Makarova, Oleksandra (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
У тезах проаналізовано роль штучного інтелекту (далі – ШІ) у спектральному аналізі при проведенні судової експертизи матеріалів, речовин та виробів. Розглянуто переваги автоматизації розшифровки складних спектрів, ідентифікації сумішей та подолання субʼєктивізму. Особливу увагу приділено недолікам, що виникають при застосуванні ШІ: проблемі «чорної скриньки», залежності від вибірок, юридичним ризикам та іншім. The theses analyze the role of artificial intelligence (hereinafter referred to as AI) in spectral analysis during forensic examination of materials, substances and products. The advantages of automating the decoding of complex spectra, identifying mixtures, and overcoming subjectivity are considered. Particular attention is paid to the shortcomings arising from the application of AI, including the «black box» problem, dependence on datasets, legal risks, and others.
Столярова І., Пагурець О., Макарова О. Штучний інтелект як інструмент для розшифрування спектрів у судовій експертизі матеріалів, речовин та виробів. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози: збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 203-207. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33540
Keywords: Штучний інтелект; спектроскопія; криміналістична експертиза; експертиза матеріалів; речовин та виробів; нейронні мережі; алгоритм; доказова база; Artificial intelligence; spectroscopy; forensic examination; examination of materials; substances and products; neural networks; algorithm; evidentiary basis