Позитивні характеристики адвокатської монополії в Україні - Яворська, В.; Yavorska, V. (Одеса : Гельветика, 2020)
Статтю присвячено комплексному вивченню характеристики адвокатської монополії в Україні, проаналізовано законодавство запровадження та внесення змін із метою скасування адвокатської монополії в Україні. Упродовж тривалого часу залишається дискусійним питання скасування адвокатської монополії в Україні. Аргументами на продовження дискусії виступають недоступність адвокатських послуг та відсутність належного механізму відшкодування адвокатам за долучення до справи для надання адвокатських послуг. Ширше коло фахівців у галузі права порівняно з адвокатами не забезпечує гарантії якості таких послуг. Пропонована законодавча ініціатива має на меті внесення необхідних змін до Конституції України щодо скасування адвокатської монополії. Комітет Верховної Ради України з питань правової політики за дорученням Голови Верховної Ради України вважає, що питання закріплення за адвокатами виключного права на представництво в суді не належить до суспільних відносин конституційного рівня регулювання і прийняття законопроєкту сприятиме оптимізації механізму доступу до професійної правничої допомоги. Зазначено позитивні характеристики адвокатської монополії в Україні, які впливають на якість адвокатських послуг та захист прав людини і громадянина в Україні: якість та ефективність, професійна підготовка адвоката, етичні правила і відповідальність за порушення своїх обов’язків адвокатом, позитивне схвалення існування адвокатської монополії, значення адвокатської монополії, збільшення важливості адвокатів для захисту прав потерпілого, що набуває актуальності, потреба механізму відшкодування витрат адвокатам та питання доступності адвокатських послуг для громадян у певних випадках. Для кращого розуміння мети та змісту адвокатської монополії проаналізовано її в закордонних країнах, в яких вона значно відрізняється.

The article is devoted to a comprehensive study of the characteristics of the legal monopoly in Ukraine, analyzes the legislation on the introduction and amendment to abolish the lawyer monopoly in Ukraine. The issue of abolishing the lawyer’s monopoly in Ukraine has been controversial for a long time. Arguments for the continuation of the discussion are the unavailability of legal services and the lack of a proper mechanism for compensating lawyers for joining the case to provide legal services. A wider range of legal professionals than lawyers does not guarantee the quality of such services. The proposed legislative initiative aims to make the necessary changes to the Constitution of Ukraine to abolish the lawyer monopoly. The Supreme Council Committee on Legal Policy issues on behalf of the Chairman of the Supreme Council of Ukraine considers that the issue of securing lawyers the exclusive right to representation in court does not belong to public relations of the constitutional level of regulation. The positive characteristics of the lawyer’s monopoly in Ukraine, which affect the quality of legal services and protection of human and civil rights in Ukraine: quality and efficiency, lawyer training, ethical rules and liability for breach of duty by a lawyer, positive approval of the lawyer’s monopoly, importance legal monopoly, increasing the importance of lawyers to protect the rights of the victim, which is becoming relevant, the need for a mechanism for reimbursement of lawyers and the availability of legal services to citizens in certain cases. In order to better understand the purpose and content of the lawyer’s monopoly, it was analyzed in foreign countries, where it differs significantly.
Яворська В. Позитивні характеристики адвокатської монополії в Україні / В. Яворська // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 3. - С. 201-208.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; lawyer; defender; monopoly; representation; bill; адвокат; захисник; монополія; представництво; законопроєкт