Особливості застосування когнітивно-поведінкової терапії при розладі адаптації після міграції : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Носов, Сергій Вікторович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Магістeрське дослідження присвячено комплексному вивчeнню теорeтичних та прикладних аспeктів та особливостей застосування когнітивно- поведінкової терапії при розладі адаптації після міграції. Встановлено, що більшість осіб, котрі мігрувати за межі України у звʼязку з початком повномасштабного вторгнення росії мали прояви розладів адаптації. Такі розлади мають свою специфіку та особливості, а також зустрічаються частіше ніж інші ментальні розлади, що повʼязані з міграцією. Проведено аналіз ментальних розладів, що виникли як наслідок міграції у різних вікових групах. Розглянуто особливості розладу адаптації після міграції у розрізі впливу таких проявів на соціальне життя людини. Встановлено, що стан, який виникає між нормальною поведінкою та психіатричним захворюванням, викликає багато дискусії у світі психіатрії, оскільки його складно визначити, часто збігається з іншими діагностичними групами та має не чітко визначену симптоматику. Незважаючи на те, що розлад адаптації є одним із найпоширеніших діагнозів психічного здоров’я в усьому світі, він теж відноситься до цієї категорії розладів. При тому, що для деяких пацієнтів розлади адаптації є потенційно серйозними та можуть мати ознаки, що загрожують життю, демонструючи високу поширеність несуїцидальних самоушкоджень та суїцидальної поведінки. Люди з розладами адаптації можуть втрачати інтерес до роботи, соціального життя та дозвілля. Проведено емпіричне досліджeння особливостей застосування когнітивно-поведінкової терапії при розладі адаптації після міграції. Було використано мeтод анкетування задля визначення психологічного стану та встановлення наявності розладів адаптації після міграціїї. Також було апробовано схему когнітивно-поведінкової терапії щодо тих осіб, у яких було виявлено ознаки розладів адаптації після міграції. Встановлено, що когнітивно-поведінкова терапія є одним із найефективніших підходів у роботі з розладами, що виникають унаслідок міграційного стресу, травматизації та процесів адаптації. Її актуальність визначається здатністю інтегрувати когнітивні та поведінкові інтервенції для глибокого опрацювання емоційних, когнітивних та поведінкових проблем, які супроводжують міграційний досвід. Міграція часто пов’язана з високим рівнем стресу, який може спричиняти тривожні розлади, депресивні стани, посттравматичний стресовий розлад або соціальну ізоляцію. Когнітивно- поведінкова терапія дозволяє виявити та трансформувати дезадаптивні когніції, такі як негативні установки щодо власного майбутнього, нездатність впоратися з труднощами або страх перед інтеграцією у нове середовище. Це сприяє зниженню психологічного навантаження та відновленню когнітивної стійкості. Окрім когнітивної складової, когнітивно-поведінкова терапія допомагає коригувати поведінкові патерни, які перешкоджають адаптації, наприклад, уникнення соціальних контактів або пасивність у вирішенні проблем. Терапія фокусується на формуванні нових адаптивних стратегій поведінки, що підтримують процес інтеграції в новому культурному та соціальному середовищі. Наукові дослідження підтверджують, що когнітивно-поведінкова терапія ефективно зменшує симптоми тривоги та депресії, а також сприяє покращенню загального емоційного благополуччя у мігрантів. Це підкреслює її роль як ключового інструмента психологічної підтримки в умовах сучасних міграційних процесів. The masterʼs research is devoted to a comprehensive study of theoretical and applied aspects and features of the use of cognitive behavioral therapy for post- migration adjustment disorder. It was found that the majority of people who migrated outside Ukraine in connection with the beginning of Russiaʼs full-scale invasion had manifestations of adaptation disorders. Such disorders have their own specifics and features, and are more common than other mental disorders related to migration. The author analyzes mental disorders that have arisen as a result of migration in different age groups. The features of post-migration adaptation disorder are considered in terms of the impact of such manifestations on human social life. It has been established that the condition that occurs between normal behavior and psychiatric illness causes a lot of discussion in the world of psychiatry, as it is difficult to define, often coincides with other diagnostic groups and has not clearly defined symptoms. Despite the fact that adjustment disorder is one of the most common mental health diagnoses worldwide, it also belongs to this category of disorders. While for some patients, adjustment disorders are potentially serious and can have life-threatening symptoms, demonstrating a high prevalence of non-suicidal self-harm and suicidal behavior. People with adjustment disorders may lose interest in work, social life and leisure activities. An empirical study of the peculiarities of the use of cognitive behavioral therapy in post-migration adjustment disorder was conducted. The questionnaire method was used to determine the psychological state and establish the presence of post-migration adjustment disorders. A cognitive-behavioral therapy scheme was also tested for those individuals who showed signs of post-migration adjustment disorders. It has been established that cognitive-behavioral therapy is one of the most effective approaches to dealing with disorders arising from migration stress, trauma, and adaptation processes. Its relevance is determined by the ability to integrate cognitive and behavioral interventions to deeply work through the emotional, cognitive, and behavioral problems that accompany the migration experience. Migration is often associated with high levels of stress, which can lead to anxiety disorders, depression, post-traumatic stress disorder, or social isolation. Cognitive behavioral therapy helps to identify and transform maladaptive cognitions, such as negative attitudes about one's own future, inability to cope with difficulties, or fear of integration into a new environment. This helps to reduce psychological stress and restore cognitive stability. In addition to the cognitive component, cognitive-behavioral therapy helps to correct behavioral patterns that impede adaptation, such as avoidance of social contacts or passivity in problem solving. The therapy focuses on the development of new adaptive behavioral strategies that support the process of integration into a new cultural and social environment. Scientific research confirms that cognitive behavioral therapy is effective in reducing symptoms of anxiety and depression, as well as improving overall emotional well-being in migrants. This emphasizes its role as a key tool for psychological support in the context of modern migration processes.
Носов С. В. Особливості застосування когнітивно-поведінкової терапії при розладі адаптації після міграції: кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / С. В. Носов. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 52 с.
Keywords: когнітивно-поведінкова терапія; психологія емоцій; розлад; адаптація; міграція; cognitive-behavioral therapy; psychology of emotions; disorder; adaptation; migration