Розділ 1. Прагматична (соціологічна) школа «ІТ-права» – відповідь цивілістики на виклики інформаційного суспільства - Харитонов Євген Олегович; Харитонов Є. О.; Kharytonov Yevhen O.; Харитонова Олена Іванівна; Харитонова О. І.; Kharytonova Olena I.; Давидова Ірина Віталіївна; Давидова І. В.; Davydova Iryna V. (Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025)
Наукова цивілістична школа ІТ-права, що почала формуватися в НУ ОЮА, як реакція правознавців-науковців на Виклики інформаційного суспільства, близько 10 років тому, пройшла у своєму розвитку кілька етапів, чутливо реагуючи на запити теорії і практики у цій сфері, зокрема пов’язані з гібридною інформаційною війною, пандемією коронавірусу, повномасштабним вторгненням російських військ в Україну 2022 року. У процесі пошуку оптимальної методології дослідження науковцями використовувалися різні наукові методи у залежності від тих завдань, що поставали перед ними. Наразі базові засади наукових пошуків визначаються умовами гібридної війни, у якій інформаційним технологіям відводиться надзвичайно важлива роль. Відповідно до цього Школу найбільш точно характеризує найменування її як «прагматичної» або ж «соціологічної» цивіліс тичної школи ІТ-права, і з таких позицій визначаються її завдання на майбутнє
Розділ 1
Харитонов О. Є. Прагматична (соціологічна) школа «ІТ-права» – відповідь цивілістики на виклики інформаційного суспільства / О. Є. Харитонов, О. І. Харитонова, І. В. Давидова // ІТ-право під час гібридної війни: від пошуку парадигми до прагматичних рішень : колективна монографія / за заг. ред. Є. Харитонова, О. Харитонової, І. Давидової. - Одеса : Фенікс, 2025. - C. 7-29. - Режим доступу : https://hdl.handle.net/11300/30531 ; https://doi.org/10.32837/11300.30531
Keywords: ІТ-право; інформаційне суспільство; Інтернет-відносини; захисту прав інтелектуальної власності; інтерактивне громадянське суспільство; інтелектуальна творча діяльність; віртуальна власність; штучний інтелект; цивілістична школа бінарності штучного інтелекту; гібридна війна; прагматична школа права; information society; virtual property; hybrid war; artificial intelligence