Зародження протиставлення "твердих/м'яких" приголосних у слов'янських мовах ( на фоні індоєвропейських мов ) - Таранець, В. Г.; Таранец, В. Г.; Taranets, V. G.; Слободцова, І. В.; Слободцова, И. В.; Slobodtsova, I. V.; Черняєва, І. А.; Черняева, И. А.; Cherniaieva, I. A. (Одеса: Фенікс, 2013)
Статтю присвячено дослідженню походження "твердих" і "мʼяких" приголосних у словʼянських мовах, витоки яких сягають індоєвропейської прамови. Розпад останньої привів у мовах до різного шляху розвитку первинних велярних і палатальних звуків, що проявилося у частковому переході останніх у свистячі передньоязикові, а згодом в окремих мовах (слов., балт.) і в фонемне протиставлення "твердих/мʼяких" приголосних.
Таранець В. Г., Слободцова І. В., Черняєва І. А. Зародження протиставлення "твердих/м'яких" приголосних у слов'янських мовах ( на фоні індоєвропейських мов ) / В. Г. Таранець, І. В. Слободцова, І. А. Черняєва // Національний університет «Одеська юридична академія». – Вип. 2. – Одеса : Фенікс, 2013. – С. 161-167.
Keywords: праіндоєвропейська мова; велярні/палатальні приголосні; словʼянські мови; палаталізація; "тверді/мʼякі" фонеми; праиндоевропейский язык; велярные/палатальные согласные; славянские языки; палатализация; "твердые/мягкие" фонемы; Indo-European protolanguage; velar / palatal consonants; Slavic languages; palatalization; "hard / soft" phonemes