Спеціаліст-профайлер як суб’єкт забезпечення розслідування: компетенція та функціональна спрямованість - Мурашко, А. С. (Київ : ТОВ "Правова Єдність", 2022)
Реформування системи правоохоронних органів вимагає насамперед створення нових моделей і способів виявлення та протидії злочинній діяльності, що повʼязано з динамічним характером розвитку останньої. Зважаючи на зазначені перетворення, виникає питання щодо структурно-функціональної перебудови структури Національної поліції України, оскільки криміногенний потенціал в Україні залишається і надалі доволі високим, про що свідчать статистичні дані про зареєстровані кримінальні правопорушення та результати їх досудового розслідування, які надаються щорічно Офісом Генерального прокурора. Не дивлячись на доволі велику кількість наукових робіт, присвячених розслідуванню злочинної діяльності, недостатньо вивченим на сьогодні залишається питання залучення до розслідування нового для вітчизняної слідчої та оперативно- розшукової практики субʼєкта забезпечення розслідування – профайлера, що позитивно зарекомендував себе у зарубіжних країнах, зокрема, у Сполучених Штатах Америки. Впровадження здобутків та напрацювань, отриманих шляхом запровадження профілювання злочинців у слідчу практику, надасть змогу більш ефективно та швидко здійснювати пошуки правопорушників та попереджувати нові епізоди злочинних посягань.
Мурашко А. С. Спеціаліст-профайлер як суб’єкт забезпечення розслідування: компетенція та функціональна спрямованість / А. С. Мурашко // Вісник кримінального судочинства. – Київ : ТОВ "Правова Єдність", 2022. – № 3-4. – С. 201-207.
Keywords: розслідування злочинної діяльності; досудове розслідування; метод розслідування злочинів; профайлінг; субʼєкт забезпечення розслідування; спеціаліст-профайлер; Національна поліція України; investigation of criminal activity; pre-trial investigation; crime investigation method; profiling; the subject of investigation support; specialist-profiler; National Police of Ukrain