Розділ 9. Європейські стандарти апеляційного перегляду судових рішень в цивільному процесі - Іліопол, Інна Михайлівна; Іліопол, І. М. (Одеса : Фенікс, 2026)
У монографії досліджено європейські стандарти апеляційного перегляду судових рішень у цивільному процесі та їх імплементацію в законодавство України в умовах євроінтеграції. Проблематика роботи полягає у визначенні меж і змісту права на апеляційний перегляд як елемента права на справедливий суд, забезпеченні балансу між доступністю правосуддя та принципом юридичної визначеності, а також у подоланні системних проблем недотримання розумних строків розгляду справ. Обґрунтовано, що суд апеляційної інстанції відіграє ключову роль у забезпеченні балансу між правом на виправлення судової помилки та принципом res judicata. Особливу увагу приділено впливу практики ЄСПЛ на трансформацію апеляційного провадження з формального контролю в ефективний механізм виправлення судових помилок. Розкрито зміст критеріїв незалежності та безсторонності суду апеляційної інстанції. Досліджено вплив цифровізації судочинства на реалізацію принципів доступності та публічності в апеляційному провадженні, зокрема в умовах воєнного стану. Проаналізовано апеляційні фільтри як інструмент процесуальної економії та оцінено їх відповідність принципу пропорційності. Доведено дію неповної апеляції в цивільному процесі України та проаналізовано її проблеми, зокрема щодо необхідності удосконалення неповної моделі шляхом уточнення меж перегляду та процесуальних гарантій сторін з метою запобігання формалізації неповної апеляції, адже обґрунтована модель неповної апеляції є передумовою забезпечення права на судовий захист. За результатами дослідження сформульовано висновок про необхідність подальшої гармонізації цивільного процесуального законодавства з європейськими стандартами з одночасним удосконаленням процесуальних гарантій сторін. Доведено, що ефективний апеляційний перегляд є визначальною передумовою підвищення довіри до судової влади та забезпечення захисту цивільних прав і свобод.
Іліопол І. М. Розділ 9. Європейські стандарти апеляційного перегляду судових рішень в цивільному процесі. Адаптація цивільного процесуального права до європейських стандартів : кол. монографія / за ред. Н. Ю. Голубєвої. Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2026. С. 286-330. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33686
Keywords: цивільний процес; перегляд судових рішень в апеляційному порядку; апеляційне провадження; апеляція; право на справедливий суд; доступність правосуддя; справедливий суд; розумні строки; належний і безсторонній суд; суд; встановлений законом; принцип публічності; право на апеляційний перегляд справи; апеляційне оскарження; апеляційні фільтри; види (моделі) апеляції; межі апеляційного розгляду; повноваження суду апеляційної інстанції; постанови суду апеляційної інстанції; мотивування постанов; civil procedure; review of court decisions on appeal; appeal proceedings; appeal; right to a fair trial; accessibility of justice; fair trial; reasonable time limits; proper and impartial court; court established by law; principle of publicity; right to appeal; appeal filters; types (models) of appeal; limits of appeal proceedings; powers of the court of appeal; decisions of the court of appeal; reasoning for decisions.