Rolul expertului judiciar în combaterea criminalității organizate - Kiurkciu, Iordan; Kiurkciu, Iordan; Cotorobai, Svetlana; Cotorobai, Svetlana; Cîșleanu, Ana-Maria; Cîșleanu, Ana-Maria (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Acest articol reflectă importanța expertului judiciar în înfăptuirea actului de justiție, evidențiind rolul său esențial în asigurarea obiectivității, acurateței și eficienței procesului judiciar. Într-un context în care criminalitatea organizată devine tot mai complexă și utilizează metode sofisticate, expertul judiciar oferă suportul științific necesar pentru interpretarea probelor tehnice și elucidarea aspectelor de specialitate care depășesc competențele juridice ale anchetatorilor sau magistraților. Prin expertizele sale, acesta contribuie la fundamentarea deciziilor judiciare, la identificarea mecanismelor infracționale complexe și la consolidarea cooperării interdisciplinare și internaționale în domeniul justiției penale. Totodată, articolul subliniază necesitatea respectării principiilor de imparțialitate, independență și rigoare profesională, care conferă credibilitate și valoare probatorie concluziilor expertului. În ansamblu, studiul demonstrează că expertul judiciar nu este doar un simplu participant tehnic în procesul penal, ci un actor indispensabil al sistemului de justiție modern, contribuind decisiv la aflarea adevărului și la consolidarea statului de drept. This article reflects on the importance of the forensic expert in the administration of justice, highlighting their essential role in ensuring the objectivity, accuracy, and efficiency of the judicial process. In a context where organized crime is becoming increasingly complex and uses sophisticated methods, the judicial expert provides the scientific support necessary for interpreting technical evidence and clarifying specialized aspects that exceed the legal competence of investigators or magistrates. Through their expertise, they contribute to substantiating judicial decisions, identifying complex criminal mechanisms, and strengthening interdisciplinary and international cooperation in the field of criminal justice. At the same time, the article emphasizes the need to respect the principles of impartiality, independence, and professional rigor, which lend credibility and probative value to the expertʼs conclusions. Overall, the study demonstrates that the judicial expert is not merely a technical participant in the criminal process, but an indispensable actor in the modern justice system, contributing decisively to the discovery of the truth and the strengthening of the rule of law.
The role of the judicial expert in fighting organized crime
Kiurkciu I. Rolul expertului judiciar în combaterea criminalității organizate / I. Kiurkciu, S. Cotorobai, A.-M. Cîșleanu // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 81-84. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31283
Keywords: expert judiciar; expertiză; criminalitate organizată; judicial expert; expertise; organized crime