ІТ-право під час гібридної війни: від пошуку парадигми до прагматичних рішень : колективна монографія - Харитонов Єєвген Олегович; Харитонов Є. О.; Kharytonov Yevhen O.; Харитонова Олена Іванійвна; Харитонова О. І.; Харитонова Олена Іванівна; Kharytonova Olena I.; Давидова Ірина Віталіївна; Давидова І. В.; Davydova Iryna V.; Калітенко Оксана Михайлівна; Калітенко О. М.; et al. (Одеса : Фенікс; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025)
Монографія є продовженням циклу праць колективу кафедри цивільного права Національного університету «Одеська юридична академія», присвячених результатам досліджень цивілістичних шкіл університету від часу їхнього формування до гібридної війни, що триває нині. У третьому томі аналізуються в контексті гібридної війни: проблеми визначення концепту «ІТ-право», особливості правового регулювання відносин, що виникають у зв’язку з використанням інформаційних технологій, особливості механізму цивільно-правового регулювання у сфері ІТ, чинник симулякру, значення та роль інформаційного середовища як стратегічного ресурсу, правові рамки для цифрових активів і перспективи цифрової власності, ІТ-правочини, порушення прав інтелектуальної власності в Інтернет, протидія кіберзагрозам у гібридній кібервійні, загрози вербування неповнолітніх через соцмережі та месенджери та юридичні заходи запобігання таким загрозам, правове регулювання стартапів, е-кредитування, цивільно-правова відповідальність за шкоду, завдану кібератаками, забезпечення інформаційної безпеки електронного судочинства в умовах гібридної війни в Україні та ін. Авторський колектив концентрував увагу на обґрунтуванні необхідності комплексного вирішення практичних питань впорядкування інформаційно-технологічні відносини в умовах гібридної російсько-української війни. Автори прагнули розкрити особливості правового регулювання цих відносин і запропонувати власне бачення шляхів вирішення проблем, що виникають у цій сфері. Усвідомлюючи спірність низки висновків і пропозицій, автори розраховують на продовження плідних дискусій з проблем правового регулювання інформаційних технологій, зокрема в умовах гібридної війни. Монографія може бути цікавою науковцям, практикуючим юристам, викладачам, аспірантам, здобувачам вищої освіти, а також широкому загалу небайдужих українців, які цікавляться проблемами правового регулювання у сфері ІТ, зокрема під час гібридної війни.
ІТ-право під час гібридної війни: від пошуку парадигми до прагматичних рішень : кол. монографія [Електронний ресурс] / за заг. ред. проф.: Є. Харитонова, О. Харитонової, І. Давидової. – Одеса : Фенікс, 2025. – 588 с. - Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/30478 ; https://doi.org/10.32837/11300.30478
Keywords: ІТ-право; гібридна війна; ерзагрози; кіберзагрози; кібервійна; інформаційна безпека; цивілістична школа; IT law; hybrid war; cyber threats; cyberwarfare; information war; information security; civics school