Правова регламентація праці дистанційних працівників - Лагутіна, І. В.; Лагутина, И. В.; Lagutina, I. V. (Одеса : Фенікс, 2014)
Автор дослідження вважає, що національним трудовим законодавством не врегульовано використання дистанційної зайнятості,та на практиці ця форма широко використовується на ринку праці, зокрема в секторі послуг. Прикладами дистанційної зайнятості в Україні можуть служити веб-портали (www.freelance.com.ua, www.weblancer.net), що спеціалізуються на посередництві в дистанційній роботі для програмістів, фахівців у сфері IT-технологій, перекладачів, копірайтерів, редакторів, журналістів, а також операторів call-центрів, ремонтних майстерень та сервісних центрів, продавців Internet-магазинів. Об’єм даного ринку в Україні, за експертними оцінками, вже перевищив 1 млрд. дол. Тому, на думку науковця, необхідною є правова регламентація особливостей регулювання праці дистанційних працівників у проекті Трудового кодексу України з метою забезпечення додержання, сприяння та реалізації основоположних принципів та прав у сфері праці: свободи об’єднання і дієвого визнання права на ведення колективних переговорів; скасування всіх форм примусової чи обов’язкової праці; дієвої заборони дитячої праці; недопущення дискримінації в галузі праці і занять, а також інших особистих немайнових та майнових прав працівників.
Лагутіна І. В. Правова регламентація праці дистанційних працівників / І. В. Лагутіна // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 437-440.
Keywords: правова регламентація праці дистанційних працівників; трудове право України; дистанційна зайнятість; віддалена праця; правовая регламентация труда дистанционных рабочих; трудовое право Украины; дистанционная занятость; отдаленная работа; legal regulation of labor remote workers; Labor Law of Ukraine; remote employment; remote work