Аналіз міжнародних правових стандартів та національного законодавства у сфері забезпечення конституційного статусу переміщених осіб - Роговенко, О. В.; Роговенко, О. В.; Rohovenko, Oleg (Одеса : Гельветика, 2019)
Здійснено аналіз міжнародної нормативно-правової бази, що регулює питання примусового переміщення. Досліджені особливості національного правового регулювання внутрішньо переміщених осіб порівняно з міжнародними стандартами. Встановлено, що сформульовані в національному законодавстві поняття певною мірою суперечать міжнародним стандартам, що ускладнює реалізацію прав внутрішньо переміщених осіб на практиці.

Анализ международных правовых стандартов и национального законодательства в сфере обеспечения конституционного статуса перемещённых лиц. Осуществлен анализ международной нормативно-правовой базы, регулирующей вопросы при нудительного перемещения. Исследованы особенности национального правового регулирования внутренне перемещённых лиц по сравнению с международными стандартами. Определено, что сформулированные в национальном законодательстве понятия в определённой степени противоречат международным стандартам, что затрудняет реализацию прав внутренне перемещённых лиц на практике.

Analysis of international legal standards and national legislation in the area of ensuring the constitutional status of displaced persons. An analysis of the international legal framework governing the issue of forced displacement has been carried out. The peculiarities of the national legal regulation of internally displaced persons in comparison with international standards are investigated. It has been established that the concepts formulated in national legislation are to some extent contrary to international standards, which complicates the realization of the rights of internally displaced persons in practice.
Роговенко О. В. Аналіз міжнародних правових стандартів та національного законодавства у сфері забезпечення конституційного статусу переміщених осіб / О. В. Роговенко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 82 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 182-187.
Keywords: примусове переміщення; внутрішньо переміщена особа (ВПО); принудительное перемещение; внутренне перемещённое лицо (ВПО); forced displacement; internally displaced person (IDP)