Алгоритми та структури даних : навч. посібник - Трофименко, Олена Григорівна; Трофименко, О. Г.; Trofymenko, Olena H.; Прокоп, Юлія Віталіївна; Прокоп, Ю. В.; Prokop, Yuliia V.; Янковський, Олег Георгійович; Янковський, О. Г.; Yankovskyi, Oleh H. (Одеса : Фенікс, 2026)
Навчальний посібник присвячено систематизованому викладенню теоретичних основ і прикладних аспектів аналізу алгоритмів, принципів організації лінійних і нелінійних структур даних, методів рекурсії, класичних та ефективних алгоритмів сортування й пошуку, методів хешування та теорії скінченних автоматів. Матеріал побудований за принципом наростання складності – від елементарних структур до високорівневих алгоритмічних рішень, що забезпечує формування у здобувачів вищої освіти цілісного алгоритмічного мислення та практичних навичок програмної реалізації. Особливу увагу приділено питанням оцінювання часової та просторової складності, оптимізації програмного коду й застосуванню алгоритмів у різних галузях інформаційних технологій. Посібник адресовано студентам, викладачам і фахівцям ІТ-сфери, які прагнуть оволодіти системним знанням про алгоритми та cтруктури даних як ключовим інструментарієм сучасного програмування.

This textbook provides a systematic exposition of the theoretical foundations and applied aspects of algorithm analysis, principles of linear and non-linear data structure organization, methods of recursion, classical and advanced sorting and searching algorithms, hashing techniques, and the theory of finite automata. The material is structured according to a progressive increase in complexity – from elementary data structures to high-level algorithmic solutions — thereby fostering in higher education students a coherent understanding of algorithmic thinking and practical skills in software implementation. Particular attention is given to the assessment of time and space complexity, program code optimization, and the application of algorithms across various domains of information technology. The textbook is intended for students, educators, and IT professionals seeking to acquire systematic knowledge of algorithms and data structures as a foundational toolkit of modern software engineering.
Трофименко О. Г., Прокоп Ю. В., Янковський О. Г. Алгоритми та структури даних : навч. посібн. Одеса : Фенікс, 2026. 409 с. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33401
Keywords: алгоритми; структури даних; рекурсія; сортування; пошук даних; хешування; графи; скінченні автомати; обчислювальна складність; оптимізація програмного коду.; algorithms; data structures; recursion; sorting; data search; hashing; graphs; finite automata; computational complexity; program code optimization