Проблема нормативної невизначеності засад стратегічного планування в органах прокуратури - Костенко, Сергій Костянтинович; Костенко, С. К.; Kostenko, Serhii K. (Одеса : Фенікс, 2026)
Стратегічне планування в органах прокуратури є новим інструментом інституційного управління, особливо актуальним в умовах демократичного врядування та євроінтеграції України. Якщо порівняти стратегії розвитку, прийняті в межах системи прокуратури, а саме – стратегії САП та ОГП, то в них використовуються різні стилістично-структурні моделі: результативно-орієнтована модель стратегії САП з цілями, показниками досягнення й операційними індикаторами; та інституційно-реформаторська – в ОГП з багаторівневими переліками заходів і законодавчими ініціативами. Ключова відмінність між стратегіями полягає в підході до «вимірюваності та підзвітності»: у стратегії САП цілі підкріплено конкретними показниками та наявний прямий опис моніторингу як ключових, так і непрямих індикаторів. Тоді як у Стратегії 2025–2028 зафіксовано лише намір розробити операційний план. У тезах викладені пропозиції можуть бути використані для створення офіційної концепції запропонованого законопроєкту.
Костенко С. К. Проблема нормативної невизначеності засад стратегічного планування в органах прокуратури. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.) : у 2-х т. / за заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 322-325. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33125
Keywords: стратегічне планування; прокуратура України; система правосуддя; інституційна незалежність; стратегія розвитку прокуратури; індикатори ефективності; євроінтеграція; strategic planning; Prosecutor’s Office of Ukraine; justice system; institutional independence; prosecution development strategy; performance indicators; European integration