Розділ 11. Порушення права на здоров'я як інструмент гібридної війни - Маршук Ю.; Маршук Юлія Сергіївна; Маршук Ю. С.; Marshuk Yuliia S. (Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025)
Проблема порушення права на здоров'я в умовах гібридної війни є надзвичайно актуальною та болючою. У сучасному світі війни не ведуть виключно збройними протистояннями, а охоплюють набагато більший спектр впливу, такий як інформаційний, економічний, психологічний та біологічний. При цьому здоров'я населення стає не тільки об'єктом цілеспрямованих атак, але і стратегічним ресурсом, адже його стан напряму впливає на життєздатність держави та її спроможність до боротьби з агресором. Гібридна війна змінює узвичаєне уявлення про безпеку людини, в такому випадку важливо комплексно шукати шляхи протидії таким загрозам, зміцнюючи систему охорони здоров'я та впроваджуючи ефективні заходи інформаційної та психологічної безпеки.
Маршук Ю. Розділ 11. Порушення права на здоров'я як інструмент гібридної війни / Юлія Маршук // Актуальні проблеми регулювання майнових і немайнових відносин в умовах гібридної війни через призму людиноцентричної цивілістики : колективна монографія / за заг. ред. професорів: Є. Харитонова, О. Харитонової, І. Давидової, О. Сафончик. - Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025. - С. 373-383 - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.29663
Keywords: гібридна війна; право на здоров'я; охорона здоров'я; медична інфраструктура; психологічний тиск; екологічні катастрофи; біологічна зброя; інформаційна агресія; міжнародне право; кібератаки; психічне здоров'я; військові злочини; система охорони здоров'я; національна безпека; екологічна безпека; hybrid war; the right to health; healthcare; medical infrastructure; psychological pressure; environmental disasters; biological weapon; information aggression; international law; cyberattacks; mental health; war crimes; healthcare system; national security; environmental safety