Ефективність застосування факультативних зобов'язань у цивільних відносинах - Голубєва, Неллі Юріївна; Голубева, Нелли Юрьевна; Golubeva, Nelli Yu. (My University, 2016)
Стаття присвячена дослідженню змісту факультативних зобов’язань та доцільності їх застосування у цивільних відносинах. Зроблено висновок про неефективне застосування факультативних зобов’язань у цивільному обороті, оскільки від альтернативного зобов’язання факультативне зобов’язання відрізняється повною визначеністю, без альтернативністю об’єкту і предмета виконання, але ця визначеність нівелюється правом замінити предмет виконання, а у кредитора, якщо боржник прострочить виконання зобов’язання, немає можливості вимагати здійснення іншої дії, крім основної.

Статья посвящена исследованию содержания факультативных обязательств и целесообразности их применения в гражданских отношениях. Сделан вывод о неэффективном применении факультативных обязательств в гражданском обороте, поскольку от альтернативного обязательства факультативное обязательство отличается полной определенностью, безальтернативностью объекта и предмета исполнения, но эта определенность нивелируется правом заменить предмет выполнения, а у кредитора, если должник просрочит выполнение обязательства, нет возможности требовать осуществления другого действия, кроме основного.

This article is devoted for searching of optional obligation content and expediency of their using in civil relationships. It was concluded :about ineffective usage of optional obligations in civil cirlulation, because of alternative obligation,optional obligation differs with complete certainty,no alternative facility and subject of realization, but this uncertainty is offset by the right to replace the subject of performance, as a creditor, the debtor overdue fulfillment of the obligation, we don’t have any other possibility to require the realization of any other action as primary effect.
Голубєва Н. Ю. Ефективність застосування факультативних зобов'язань у цивільних відносинах / Н. Ю. Голубєва // Часопис цивілістики. – 2016. – Вип. 20. – С. 221-224.
Keywords: зобов’язання; зобов’язальне право; факультативне зобов’язання; альтернативне зобов’язання; об’єкт зобов’язання; обязательство; обязательственное право; факультативное обязательство; альтернативное обязательство; объект обязательства; Obligation; obligatory law; optional liability; alternative obligation; obligation object