Реалізація права на свободу вираженння: досвід окремих європейських країн - Барнич, Катерина Іванівна; Барнич, К. І.; Барнич, Екатерина Ивановна; Barnych, Kateryna I. (Одеса : Гельветика, 2019)
Стаття присвячена дослідженню досвіду реалізації свободи вираження у деяких європейських країнах, а саме Швеції, Литві та Азербайджані. Вибір теми обумовлений, зокрема, тим, що, незважаючи на юридичне визнання та закріплення права на свободу вираження на «рівні конституції», його реалізація як у країнах Європи, так і світу є різною. Стаття містить характеристику двоєдиної концепції свободи, яка лежить в основі цього права: «свобода доступу до держави» та «свобода від держави». В ході дослідження проаналізовано конституції Швеції, Литви та Азербайджану, їхні основні законодавчі акти щодо свободи вираження та практику їх реалізації. Вибір країн обумовлений як приналежністю їх до країн Європи, так і різним ступенем реалізації у них права на свободу вираження. Особлива увага у статті звернута до Швеції, оскільки вона є родоначальницею першого в світі закону, який охороняв свободу слова. Вже понад два століття в країні надається особлива значимість вказаному праву, і, як показало дослідження, найповнішу його реалізацію порівняно з іншими країнами. Цікавим виявилося закріплення та реалізація права на свободу вираження у Литві, зокрема через законодавче закріплення поняття «погляд» та дозволену можливість публічно критикувати діяльність державних органів, встановлену заборону переслідування за таку критику. У статті також аналізується Законопроект № XIIIP-3118 про внесення змін до статей 19, 31, 34 (1), 48 та Додатку до Закону Литовської Республіки «Про інформування суспільства», який на початку цього року привернув до себе чимало уваги з боку литовського суспільства, позаяк містив суттєві зміни щодо реалізації права на свободу вираження. Щодо Азербайджану, то тут, як і в Україні, закріплено право на свободу думки і слова та встановлена заборона примушування до вираження своїх думок і переконань або відмови від них. В той же час фактична реалізація цього права викликає занепокоєння з боку міжнародної спільноти. Відтак, за результатами проведеної наукової розвідки виявлено як позитивні, так і негативні тенденції в аспекті реалізації вказаного права. Стаття містить актуальні узагальнені висновки щодо стану свободи вираження в Європі та світі.

Статья посвящена исследованию опыта реализации свободы слова в некоторых европейских странах, а именно Швеции, Литве и Азербайджане. Выбор темы обусловлен, в частности, тем, что, несмотря на юридическое признание и закрепление права на свободу выражения на «уровне конституции», его реализация как в странах Европы, так и мира различна. Статья содержит характеристику двуединой концепции свободы, которая лежит в основе этого права: «свобода доступа к государству» и «свобода от государства». В ходе исследования проанализированы конституции Швеции, Литвы и Азербайджана, их основные законодательные акты о свободе выражения и практика их реализации. Выбор стран обусловлен как принадлежностью их к странам Европы, так и разной степенью реализации в них права на свободу выражения. Особое внимание в статье обращено на Швецию, поскольку она является родоначальницей первого в мире закона, который охранял свободу слова. Уже более двух столетий в стране придается особая значимость указанном праву, и, как показало исследование, полной его реализации по сравнению с другими странами. Интересным оказалось закрепление и реализация права на свободу выражения в Литве, в частности через законодательное закрепление понятия «мнение» и разрешенную возможность публично критиковать деятельность государственных органов, установленный запрет преследования за такую ​​критику. В статье также анализируется Законопроект № XIIIP-3118 о внесении изменений в статьи 19, 31, 34 (1), 48 и Приложения к Закону Литовской Республики «Об информировании общества», который в начале этого года привлек к себе немало внимания со стороны литовского общества , поскольку содержал существенные изменения по реализации права на свободу выражения. Относительно Азербайджана, то здесь, как и в Украине, закреплено право на свободу мысли и слова и установлен запрет на принуждение к выражению своих мнений и убеждений или отказу от них. В то же время фактическая реализация этого права вызывает беспокойство со стороны международного сообщества. Следовательно, по результатам проведенной научного исследования обнаружено как положительные, так и отрицательные тенденции в аспекте реализации указанного права. Статья содержит актуальные обобщенные выводы о состоянии свободы слова в Европе и мире.

The article is devoted to exploring the experience of exercising freedom of expression in some European countries, namely Sweden, Lithuania and Azerbaijan. The choice of the theme is due, in particular, to the fact that despite the legal recognition and consolidation of the right to freedom of expression at the «level of the constitution», its realization is different in the countries of Europe and the world. The article describes the twofold concept of freedom that underlies this right: «freedom of access to the state» and «freedom from the state.» The study analyzed the constitutions of Sweden, Lithuania and Azerbaijan, their main legislative acts on freedom of expression and the practice of their realization. The choice of countries is conditioned both by their belonging to the countries of Europe and by the different degree of realization of their right to freedom of expression. Particular attention is drawn to the Sweden, as it is the originator of the world’s first law to protect freedom of speech. For more than two centuries, the country has been given particular importance to the said law, and, as the study has shown, its fullest realization, compared to other countries. It was interesting to consolidate and exercise the right to freedom of expression in Lithuania, in particular through the legislative consolidation of the notion of «view» and the allowed opportunity to publicly criticize the activities of state bodies, the prohibition of persecution for such criticism. The article also analyzes Draft Law No. XIIIP-3118 amending Articles 19, 31, 34 (1), 48 and the Annex of the Law of the Republic of Lithuania «On Information to the Society», which attracted much attention from Lithuanian society earlier this year, since it contained significant changes in the exercise of the right to freedom of expression. As for Azerbaijan, here, as in Ukraine, the right to freedom of thought and expression is enshrined and a ban on compulsion to express or express their opinions and beliefs is imposed. At the same time, the actual implementation of this right is of concern to the international community. Therefore, the results of the scientific research revealed both positive and negative trends in the implementation of the said right. The article contains up-to-date generalized conclusions on the state of freedom of expression in Europe and in the world.
Барнич К. І. Реалізація права на свободу вираженння: досвід окремих європейських країн / К. І. Барнич // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 25 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2019. – C. 19-25.
Keywords: свобода думки і слова; свобода вираження; Європа; реалізація; досвід; свобода мысли и слова; свобода выражения; Европа; реализация; опыт; freedom of thought and speech; freedom of expression; Europe; realization; experience; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE