Ефективність різних технік саморегуляції для зниження передекзаменаційної тривожності : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Бурченко Дмитро Костянтинович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У бакалаврському дослідницькому проєкті розглянуто актуальну проблему передекзаменаційної тривожності серед студентської молоді, яка негативно впливає не лише на академічні результати, але й на психічне та фізичне здоров’я студентів. Автором проаналізовано сутність передекзаменаційної тривожності як специфічного ситуативного стану, визначено її психологічні та психофізіологічні чинники, описано її прояви (когнітивні, емоційні та соматичні). Проведено огляд сучасних теоретичних концепцій саморегуляції, зокрема процесуальної моделі емоційної регуляції Дж. Гросса, транзакційної теорії стресу і копінгу Р. Лазаруса, а також концепції саморегульованого навчання. Систематизовано й детально описано ефективні техніки саморегуляції тривоги, включаючи релаксаційні методи (діафрагмальне дихання, прогресивна м’язова релаксація за Джекобсоном), когнітивно-поведінкові підходи (когнітивна реструктуризація, позитивне самонавіювання, візуалізація), майндфулнес-медитації та емоційно-соціальні стратегії (емоційний самовираз, пошуксоціальної підтримки). Емпірична частина роботи включала формувальний експеримент із залученням 60 студентів, які були поділені на експериментальну й контрольну групи. Дослідження здійснювалось у три етапи: констатуючий (діагностика вихідного рівня тривожності), тренінговий (впровадження авторської програми навчання технікам саморегуляції) та контрольний (оцінювання ефективності інтервенції). Використано комплекс психодіагностичних методик (шкали STAI, PSS-10, PANAS), педагогічний експеримент, методи якісного й кількісного аналізу даних. За результатами дослідження підтверджено високу ефективність впровадженого тренінгу: у студентів експериментальної групи зафіксовано статистично значуще зниження рівня ситуативної передекзаменаційної тривожності, зменшення негативного афекту й підвищення позитивного афекту в порівнянні з контрольною групою. Доведено, що регулярне застосування запропонованих технік сприяє формуванню навичок емоційної саморегуляції, покращує психоемоційний стан студентів та сприяє підвищенню їхньої академічної успішності. Наукова новизна роботи полягає в комплексному дослідженні ефективності інтегрованих когнітивно-тілесних технік саморегуляції у контексті української освітньої практики. Практична значущість полягає в можливості використання розробленої тренінгової програми в діяльності психологічних служб закладів вищої освіти, її економічній доступності, а також простоті реалізації. У роботі сформульовано конкретні рекомендації щодо впровадження технік саморегуляції у процес підготовки студентів до іспитів, запропоновано перспективні напрями подальших наукових досліджень у сфері психології тривожності та саморегуляції. The bachelor's research project addresses the urgent problem of pre-exam anxiety among students, which negatively affects not only academic performance but also the mental and physical health of students. The author analyzes the essence of pre-examination anxiety as a specific situational condition, identifies its psychological and psychophysiological factors, and describes its manifestations (cognitive, emotional, and somatic). A review of modern theoretical concepts of self-regulation, in particular, J. Gross's process model of emotional regulation, R. Lazarus's transactional theory of stress and coping, as well as the concept of self-regulated learning, is carried out. Effective techniques for self-regulation of anxiety, including rel xation techniques (diaphragmatic breathing, progressive muscle relaxation by Jacobson), cognitive-behavioral approaches (cognitive restructuring, positive self-hypnosis, visualization), mindfulness meditation, and emotional and social strategies (emotional expression, seeking social support) are systematized and described in detail. The empirical part of the work included a formative experiment involving 60 students who were divided into experimental and control groups. The study was carried out in three stages: ascertaining (diagnosis of the initial level of anxiety), training (implementation of the author's program of teaching self- regulation techniques) and control (evaluation of the effectiveness of the intervention). A set of psychodiagnostic methods (STAI, PSS-10, PANAS scales), a pedagogical experiment, methods of qualitative and quantitative data analysis were used. The results of the study confirmed the high effectiveness of the implemented training: students of the experimental group showed a statistically significant decrease in the level of situational pre-examination anxiety, a decrease in negative affect and an increase in positive affect compared to thecontrol group. It is proved that regular use of the proposed techniques contributes to the formation of emotional self-regulation skills, improves the psycho-emotional state of students and contributes to their academic performance. The scientific novelty of the work is a comprehensive study of the effectiveness of integrated cognitive-bodily self-regulation techniques in the context of Ukrainian educational practice. The practical significance lies in the possibility of using the developed training program in the activities of psychological services of higher education institutions, its affordability, as well as ease of implementation. The paper formulates specific recommendations for the implementation of self-regulation techniques in the process of preparing students for exams, suggests promising areas for further research in the field of anxiety and self-regulation psychology.
Бурченко Д. К. Ефективність різних технік саморегуляції для зниження передекзаменаційної тривожності : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Д. К. Бурченко. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 61 с.
Keywords: психології тривожності; саморегуляція; релаксаційні методи; психоемоційний стан; комплекс психодіагностичних методик