Судово-психологічна експертиза в умовах цифровізації - Геращенко, Олександр Сергійович; Геращенко, О. С. (Одеса : Фенікс, 2026)
Стрімкий розвиток технологій штучного інтелекту (ШІ) зумовлює трансформацію підходів до оцінювання психічних характеристик особи у сфері кримінального правосуддя. Судово-психологічна експертиза як важливий інструмент встановлення істини дедалі частіше інтегрує цифрові технології, що дозволяє підвищити точність аналізу поведінкових, когнітивних та емоційних показників. Усе це може бути досягнуто шляхом впровадження інтелектуальних комп’ютерних систем, зокрема рішень на основі штучного інтелекту, здатних обробляти великі обсяги даних, ідентифікувати закономірності та надавати достовірні аналітичні висновки. Штучний інтелект відкриває нові горизонти для трансформації традиційних методів проведення судово-психологічних експертиз. Уже сьогодні у світі впроваджуються автоматизовані системи розпізнавання облич, аналізу почерку, обробки мовлення, прогнозування судових рішень тощо. У перспективі ШІ може виступати не лише як допоміжний інструмент, а як повноцінний елемент експертного аналізу, що сприятиме підвищенню якості судового розгляду .
Геращенко О. С. Судово-психологічна експертиза в умовах цифровізації. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 401-403. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33218
Keywords: штучний інтелект; судово-психологічна експертиза; цифровізація; етика; кримінальне правосуддя; artificial intelligence; forensic psychological examination; digitalization; ethics; criminal justice