Регулювання аліментних відносин у транскордонному просторі - Заставна, Ольга Петрівна; Заставна, О. П.; Zastavna, Olha P.; Zastavna, O. P. (Одеса : Гельветика, 2021)
Право дитини на рівень життя, необхідний для її фізичного, розумового, духовного і соціального розвитку, забезпечується закріпленням обов’язків батьків щодо утримання. З огляду на зростання кількості шлюбів, що укладаються з іноземними громадянами та особами без громадянства, особливої актуальності набули проблеми стягнення аліментів у разі проживання подружжя в різних державах. Незважаючи на безсумнівну необхідність міжнародного співробітництва у такій сфері, чимало держав не приєднані до жодної з конвенцій, що регулюють порядок стягнення аліментів у разі проживання платника в іншій державі. У статті розглянуті основні Конвенції та порядок стягнення аліментів у транскордонних відносинах. Серед найважливіших міжнародних нормативних актів, що регулюють транскордонні аліментні відносини, є Конвенція ООН від 20 червня 1956 року про стягнення за кордоном аліментів; Гаазька конвенція від 24 жовтня 1956 року про право, що застосовується до аліментних зобов’язань стосовно дітей; Гаазька конвенція від 15 квітня 1958 про визнання та виконання рішень щодо аліментних зобов’язань стосовно дітей; Гаазька конвенція від 02 жовтня 1973 року про визнання і виконання рішень стосовно зобов’язань про утримання; Протокол від 23 листопада 2007 року про право, що застосовується до аліментних відносин; Конвенція ООН «Про права дитини» 1989 року; Регламент Європейської ради № 4/2009 «Про юрисдикцію, застосовне право, визнання та виконання рішень, а також співробітництво в галузі аліментних зобов’язань». Основні положення цих Конвенцій, що пропонують єдиний підхід до правового регулювання аліментних відносин, відносин щодо стягнення аліментів, розглянуті у статті. Аліментні зобов’язання є однією з найбільш важливих категорій сучасного сімейного права. Сторонами аліментного зобов’язання є платник аліментів (особа, яка зобов’язана сплачувати аліменти) і одержувач аліментів (особа, яка має право вимагати від платника сплати аліментів). Специфікою аліментних зобов’язань батьків щодо утримання неповнолітніх дітей є виникнення таких правовідносин незалежно від будь-яких обставин, наприклад, втрати роботи особою, яка зобов’язана сплачувати аліменти, важке матеріальне становище, інші випадки відсутності у платника достатніх коштів на утримання дитини. У законодавстві закріплений абсолютний характер аліментних обов’язків батьків.

The child’s right to a standard of living necessary for his or her physical, mental, spiritual and social development is ensured by consolidating the parent’s responsibility for maintenance. Given the growing number of marriages with foreign nationals and stateless persons, the problems of recovery of alimony during the residence of spouses in different countries have become especially relevant. Despite the undoubted need for international cooperation in this area, many states are not party to any convention governing the recovery of alimony when the payer resides in another state. The article considers the main Conventions and the procedure for recovery of alimony in cross-border relations. Among the most important international regulations governing cross-border alimony relations is the UN Convention of 20 June 1956 on the Recovery Abroad of Alimony; The Hague Convention of 24 October 1956 on the Law Applicable to Child Support Obligations; The Hague Convention of 15 April 1958 on the Recognition and Enforcement of Decisions concerning Child Support; Hague Convention of 2 October 1973 on the Recognition and Enforcement of Decisions Concerning Maintenance Obligations; Protocol of 23 November 2007 on the law applicable to alimony; UN Convention on the Rights of the Child 1989; European Council Regulation No. 4/2009 “On jurisdiction, applicable law, recognition and enforcement of decisions and cooperation in the field of maintenance obligations”. The main provisions of these Conventions, which offer a unified approach to the legal regulation of alimony relations, relations on the recovery of alimony, are discussed in the article. Aliment relations are one of the most important categories of modern family law. The parties to the alimony obligation are the payer of alimony (the person who is obliged to pay alimony) and the recipient of alimony (the person who has the right to demand payment of alimony from the payer). The specifics of parental alimony obligations for the maintenance of minor children are the emergence of these legal relations, regardless of any circumstances, such as loss of employment by a person who is obliged to pay alimony, financial difficulties, other cases of lack of sufficient funds for child support. The legislation enshrines the absolute nature of the maintenance obligations of parents.
Заставна О. П. Регулювання аліментних відносин у транскордонному просторі / О. П. Заставна // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2021. - № 1. - С. 166-173.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; alimony; alimony obligations; alimony; child; аліменти; аліментні зобов’язання; утримання; дитина