Вплив гендерних стереотипів на формування ідентичності жінки - Литвинчук, О. В.; Lytvynchuk, O. V. (My University, 2017)
У статті відображено основні тенденції розвитку гендерних стереотипів, які мають вагомий, здебільшого негативний вплив на самореалізацію жінки, її ідентичність. Розглянуто теоретичні підходи до проблеми гендерної нерівності й підкреслено вагомий вплив засобів масової інформації на формування стереотипного мислення стосовно жінок, а також визначено можливі шляхи для подолання гендерної нерівності та мінімізації впливу гендерних стереотипів в українському суспільстві, яке не намагається відмовитися від стереотипного мислення щодо ролі жінки, постійно культивуючи її залежність. Проаналізовано вплив стереотипів на гендерну політику в Україні.

В статье отражены основные тенденции развития гендерных стереотипов, которые оказывают весомое, в основном негативное влияние на самореализацию женщины, ее идентичность. Также рассмотрены теоретические подходы к проблеме гендерного неравенства и подчеркнуто существенное влияние средств массовой информации на формирование стереотипного мышления в отношении женщин. Вместе с этим определены возможные пути для преодоления гендерного неравенства и минимизации влияния гендерных стереотипов в украинском обществе, которое не пытается отказаться от стереотипного мышления о роли женщины, постоянно культивируя ее зависимость. Проанализировано влияние стереотипов на гендерную политику в Украине.

The article reflects the main tendencies of development of gender stereotypes. They have a weighty, mostly negative influence on the self-realization of a woman, her identity. Also, theoretical approaches to the problem of gender inequality are considered. The significant influence of the mass media on the formation of stereotyped thinking towards women is underlined. At the same time, possible ways of overcoming gender inequality are identified, and to minimize the impact of gender stereotypes in Ukrainian society. Ukrainian society does not try to abandon stereotyped thinking about the role of women, constantly cultivating its dependence. The influence of stereotypes on gender policy in Ukraine is analyzed.
Литвинчук О. В. Вплив гендерних стереотипів на формування ідентичності жінки / О. В. Литвинчук // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 61-64.
Keywords: гендерний стереотип; гендерна ідентичність жінки; гендерна нерівність; особисте життя; професійний вибір; гендерный стереотип; гендерная идентичность женщины; гендерное неравенство; личная жизнь; профессиональный выбор; gender stereotype; gender identity of a woman; gender inequality; personal life; professional choice