Правові основи політики Російської імперії у відношенні німецьких колоністів у Північному Причорномор’ї - Шевчук-Бєла, Яна Валеріївна (My University, 2013)
Стаття присвячена питанням переселення німецьких колоністів до Російської імперії, визначенню їх юридичного положення, розглядається повна економічна активність переселенців, виділені основні етапи переселенської політики, говориться про створення правового акту кодифікування - Збірки законів про іноземні колонії.

Статья посвящена вопросам переселения немецких колонистов в Российскую империю, определению их юридического положения, рассматривается полная экономическая активность переселенцев, выделены основные этапы переселенческой политики, говорится о создании кодификационного правового акта - Сборника законов об иностранных колониях.

The article deals with the resettlement of German colonists in the Russian Empire, the determination of their legal status, economic activity is considered full persons, and the main stages of the resettlement policy, said the establishment of codification of the legal act - the Coll on foreign colonies.
Keywords: німецькі колоністи Північного Причорномор’я; Збірка законів про іноземні колонії; німецькі оселі на півдні України; Російська імперія; німецькі колоністи Північного Причорномор’я; Сборник законов об иностранных колонии; немецкие поселения на юге Украины; Российская империя; Russian Empire; German colonists Northern Black Sea; The collection of laws on foreign colonies; German settlements in southern Ukraine