Соціальна екзистенція як предмет соціологічного аналізу - Мельніков, Андрій Сергійович; Мельніков, А. С.; Мельников, Андрей Сергеевич; Melnikov, Andrii S. (Київ : Ін-т соціології, Нац. акад. наук України, 2017)
У статті розглянуто категорію соціальної екзистенції та її статус як головного дослідницького предмета екзистенціальної соціології. Соціальна екзистенція визначається як конкретне співіснування (coexistence), дане у прямому синхронному досвіді індивідуальних і колективних суб’єктів. До фундаментальних характеристик співіснування віднесено час і простір (хронотоп), транссуб’єктиність, реляційність, інтегральність фізичних, біотичних, психічних і соціальних вимірів реальності. Аналізуються абстрактні та конкретні аспекти соціального досвіду, обговорюється проблема соціальної дискретності, деталізується поняття екзистенційного як властивості колективного переживання. Розкривається тематика дифузної онтології, екзистенційної дистанції, сенсорних і мнемонічних засад соціального існування. Окреслено перспективи подальших досліджень онтологічної проблематики екзистенціальної соціології як цілісної парадигми.

В статье рассмотрена категория социальной экзистенции и ее статус как главного исследовательского предмета экзистенциальной социологии. Социальная экзистенция определяется как конкретное сосуществование (coexistence), данное в прямом синхронном опыте индивидуальных и коллективных субъектов. К фундаментальным характеристикам сосуществования отнесено время и пространство (хронотоп), транссубъектинисть, реляционность, интегральность физических, биотических, психических и социальных измерений реальности. Анализируются абстрактные и конкретные аспекты социального опыта, обсуждается проблема социальной дискретности, детализируется понятие экзистенциального как свойства коллективного переживания. Раскрывается тематика диффузной онтологии, экзистенциальной дистанции, сенсорных и мнемонических основ

The article considers the category of social existence and its status as the main research subject of existential sociology. Social existence is defined as a specific coexistence given in the direct synchronous experience of individual and collective subjects. The fundamental characteristics of coexistence include time and space (chronotope), transubjectinism, relativity, integrality of physical, biotic, mental and social dimensions of reality. Abstract and specific aspects of social experience are analyzed, the problem of social discreteness is discussed, the concept of existential as a property of collective experience is detailed. The topic of diffuse ontology, existential distance, sensory and mnemonic foundations of social existence is revealed. Prospects of further research of ontological problems of existential sociology as a holistic paradigm are outlined.
Мельников А. Соціальна екзистенція як предмет соціологічного аналізу / А. Мельников // Соціологія: теорія, методи, маркетинг. - 2017. - № 4. - С. 130-141. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/stmm_2017_4_11.
Keywords: соціальна екзистенція; співіснування; колективний досвід; екзистенціальна соціологія; онтологізація; социальная экзистенция; сосуществование; коллективный опыт; экзистенциальная социология; онтологизация; social existence; coexistence; collective experience; existential sociology; ontologization; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES