Склад воєнного злочину за міжнародним кримінальним правом - Пилипенко, В. П.; Пилипенко, В. Ф.; Pylypenko, V. P. (Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2017)
У статті визначаються об'єктивні і суб'єктивні елементи та ознаки воєнних злочинів. Доводиться значення складу злочину, яке полягає у правильній юридичній оцінці скоєного для подальшого притягнення винної особи до відповідальності. Стверджується, що юридичного значення набувають ті ознаки об’єктивної сторони, які традиційно вважаються факультативними (час, місце, обстановка, знаряддя, засоби і спосіб вчинення злочину). Аналізується наявність спеціального суб'єкта злочину. Підкреслюється свідомість і навмисність заподіяння шкоди при скоєнні воєнного злочину.

Состав военного преступления по международному уголовному праву. В статье определяются объективные и субъективные элементы и признаки военных преступлений. Доказывается значение состава преступления, которое заключается в правильной юридической оценке содеянного для дальнейшего привлечения виновного лица к ответственности. Утверждается, что юридически значимыми становятся те признаки объективной стороны, которые традиционно считаются факультативными (время, место, обстановка, орудия, средства и способ совершения преступления). Анализируется наличие специального субъекта преступления. Подчеркивается сознание и преднамеренность причинения вреда при совершении военного преступления.

Legal Components of War Crime under International Criminal Law. The article defines objective and subjective component elements of war crimes under international criminal law. The value of the crime component elements, which consists in the correct legal assessment of the offense for further prosecution of the guilty person, is proved. It is alleged that component elements that are traditionally considered optional (time, place, environment, tools, means and method of the offense) get legal importance in the case of war crimes. The occurrence of a special subject of war crime is analyzed. The consciousness and willfulness of causing harm in the commission of a war crime is also emphasized.
Пилипенко В. П. Склад воєнного злочину за міжнародним кримінальним правом / В. П. Пилипенко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.]. – Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2017. – Вип. 79. – С. 110-116.
Keywords: воєнні злочини; склад злочину; міжнародне кримінальне право; Римський статут Міжнародного кримінального суду; відповідальність; военные преступления; состав преступления; международное уголовное право; Римский статут Международного уголовного суда; ответственность; war crime; component elements of crime; international criminal law; Rome Statute of the International Criminal Court; responsibility