ЦИФРОВІЗАЦІЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПРОЦЕДУР - Осадчий, Анатолій Юрійович; Осадчий, А. Ю.; Osadchyi, Anatolii Yu. (Національний університет "Одеська юридична академія"; Юридика, 2023)
Широке застосування цифрових технологій у повсякденній діяльності суб’єктів публічного адміністрування обумовлює перетворення кількісних змін у нову якість. Результатом цифровізації публічного адміністрування є запровадження такої форми його організації, як електронне урядування, за якої відбувається активна взаємодія суб’єктів публічного адміністрування з суспільством, людиною, бізнесом за допомогою інформаційно-комунікативних технологій. Електронне урядування, як цифрова форма публічного адміністрування, забезпечує віддалене функціонування органів публічного адміністрування в режимі реального часу та робить максимально простим і доступним щоденне спілкування з ними громадян та юридичних осіб. Головною складовою електронного урядування виступає електронний уряд, як єдина інфраструктура міжвідомчої автоматизованої інформа- ційної взаємодії органів державної влади та органів місцевого самовря дування як між собою, так і з громадянами та юридичними особами. Проанілізовано такі основні рівні реалізації електронного урядування, що характеризують різні групи відносин у сфері публічного адміністрування в цифровій формі: G2C; G2E; G2B; G2G. Висвітлено особюливості реалізації у цифровій формі процедурних відносин, задля забезпечення можливості здійснення усіх процедурних дій, аж до ухвалення суб’єктом публічного адміністрування відповідного акту та його виконання, у електронній формі через інформаційно-комунікаційні системи.
Осадчий А. Ю. Цифровізація адміністративних процедур / Анатолій Юрійович Осадчий // Європейські орієнтири розвитку України в умовах війни та глобальних викликів ХХІ століття: синергія наукових, освітніхта технологічних рішень : у 2 т. : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 19 травня 2023 р.) / за заг.ред. С. В. Ківалова. – Одеса : Видавництво «Юридика», 2023. –Т. 2. – С. 26-30.
Keywords: публічне адміністрування; електронне урядування; електронний уряд; адміністративні процедури; цифровізація адміністративних процедур; public administration; electronic governance; electronic government; administrative procedures; digitization of administrative procedure; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE