Cутність злочинів, учинених із використанням обстановки кіберпростору - Самойленко, Олена Анатоліївна; Самойленко, Елена Анатольевна; Samoilenko, Olena A. (My University, 2017)
У статті в криміналістичному аспекті характеризується сутність злочинів, учинених із використанням обстановки кіберпростору. На підставі аналізу матеріалів наукової літератури, слідчої практики вказується на наявність закономірних криміналістичних зв’язків між злочинами різної кримінально-правової кваліфікації. Наголошується на можливості подальших досліджень цього питання. Установлення таких зв’язків безпосередньо впливає на процес виявлення та розслідування злочинів. У результаті обмірковування систематичності вчинення злочинів певного виду, закономірного ускладнення технології злочинної діяльності констатується, що в криміналістичній методиці для позначення динамічної, особливої злочинної діяльності, пов’язаної з використанням обстановки кіберпростору, можна використовувати такий термін, як «матриця злочинної діяльності». В основу його розуміння покладено математичну концепцію. Складовими частинами виступають окремо вчинені дії, регламентовані кримінальним законодавством України як кримінальні право-порушення.

In the article in a criminalistics aspect the essence of the crimes accomplished with the use of crime scene cyberspace. On the basis of analysis of materials of scientific literature, investigation practice sum up about the presence of appropriate criminalistics communications between the crimes of a different legal qualification. It is marked about possibility of subsequent researches of such question. Establishment of such communications directly affects the process of opening and investigation of crimes. As a result of deliberation of systematic character of commitment crimes of certain kind, appropriate complication of technology of criminal activity is established, that in a criminalistics method for denotation of the dynamic, special criminal activity linked with the use of сrime scene cyberspace, it is possible to use such term as a «matrix of criminal activity». In the basis of his understand-ing mathematical conception is fixed. The separately perfect actions regulated by the criminal law of Ukraine as criminal offences come forward constituents

В статье в криминалистическом аспекте характеризуется сущность преступлений, совершенных с использованием обстановки киберпространства. На основании анализа материалов научной литературы, следственной практики указывается на наличие закономерностях ных криминалистических связей между преступлениями различной уголовно-правовой квалификации. Отмечается возможности дальнейших исследований этого вопроса. Установления таких связей непосредственно влияет на процесс выявления и расследования преступлений. В результате обдумывания систематичности совершения преступлений определенного вида, закономерного усложнения технологии преступной деятельности констатируется, что в криминалистической методике для обозначения динамической, особой преступной деятельности, связанной с использованием обстановки киберпространства, можно использовать такой термин, как «матрица преступной деятельности». В основу его понимания положена математическая концепцию. Составными частями выступают отдельно совершенные действия, регламентированные уголовным законодательством Украины как уголовные право- нарушения.
Самойленко О. А. Cутність злочинів, учинених із використанням обстановки кіберпростору / О. А. Самойленко // National law journal: teory and practice (Молдова). – 2017. – № 6, ч. 2. – С. 129-132.
Keywords: злочин; злочинна діяльність; кіберзлочин; кіберпростір; матриця; незаконна дія; обстановка вчинення злочину; технологія; crime; criminal activity; сrime scene cyberspace; cyberspace; matrix; illegal action; situation of commission of crime; technology; преступление; преступная деятельность; киберпреступления; киберпространство; матрица; незаконное действие; обстановка совершения преступления; технология