Адміністративна відповідальність за порушення антимонопольного законодавства України - Біла, Любов Романівна (Одеса, 1995)
Дисертація на отримання наукового ступеня кандидата юридичних наук по спеціальності 12.00.07 – теорія управління, адміністративне право і процес, фінансове право. Юридичний інститут Одеського державного університету ім.. І.І. Мечникова. Вперше на підставі нового законодавства – антимонопольного законодавства, здійснено комплексне дослідження адміністративної відповідальності за його порушення, окреслено коло порушень у сфері антимонопольної діяльності, означені поняття, галузева належність і система антимонопольного законодавства України, адміністративно-правовий статус Антимонопольного комітету України і його територіальних відділень і його особливості, форми та методи їх роботи, обґрунтована необхідність нового підходу до поняття адміністративної відповідальності до кола суб’єктів адміністративних правопорушень, визнання юридичної особи в якості суб’єкта адміністративного правопорушення.

The thesis to the Candidate’s Degree in legal sciences on specialty 12.00.07 – the theory of management, administrative law and procedure financial law. Law institute of Odessa state university named after I.I. Mechnikov. For the first time on the basis of the new legislation of Ukraine that is antimonopoly legislation a complex monographic investigation of administrative responsibility for its breach is carried out certain offences in the sphere of monopolistic activities are distinguished, such concepts as breach affiliation and a system of antimonopoly legislation of Ukraine, administrative and legal status of the Antimonopoly committee of Ukraine and its territorial branches, its peculiarities, forms and methods of work are determined the necessity of a new approach to the concept of administrative responsibility and to the circle of subjects of the administrative offenses, the necessity of recognition of a juristic person as a subject of the administrative offense are substantiated.

Диссертация на соискание научной степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.07 – теория управления, административное право и процесс, финансовое право. Юридический институт Одесского государственного университета им. И.И. Мечникова. Впервые на основании нового законодательства – антимонопольного законодательства, выполнено комплексное исследование административной ответственности за его нарушение, очерчен круг нарушений в сфере антимонопольной деятельности, определены понятия, отраслевая принадлежность и система антимонопольного законодательства Украины, административно-правовой статус Антимонопольного комитета Украины и его территориальных отделений и его особенности, формы и методы их работы, обосновано необходимость нового подхода к понятию административной ответственности к кругу субъектов административных правонарушений, признания юридического лица в качестве субъекта административного правонарушения.
Біла Л. Р. Адміністративна відповідальність за порушення антимонопольного законодавства України : автореф. дис. ... канд. юр. наук : 12.00.07 / Л. Р. Біла; кер. роботи Є. В. Додін; ОДУ ім. І. І. Мечнікова. – Одеса, 1995. - 24 с.
Keywords: антимонопольне законодавство; Антимонопольний комітет; конкуренція; Антимонопольна політика