Основи профілактики злочинів, що вчиняються під час порушення правил безпеки - Федчун, Наталія Олександрівна; Федчун, Н. О.; Fedchun, Nataliia O. (Одеса : Гельветика, 2019)
Стаття присвячена визначенню основних засад профілактики злочинів, що вчиняються під час порушення правил безпеки. Зазначається, що не кожна аварія або інші негативні наслідки на транспорті або виробництві є результатом злочинного порушення правил безпеки, але механізм порушення спеціальних правил безпеки, їхні детермінанти переважно збігаються. Ситуація і, наприклад, транспортний засіб як джерело підвищеної небезпеки виступають зовнішнім фоном, умовою вчинення злочину. Лише поведінкою суб’єкта (людський фактор), що взаємодіє із ситуацією і джерелом підвищеної небезпеки, загроза, що призводить до суспільно-небезпечних наслідків, реалізується в дійсності. Необхідно зазначити, що причини порушень правил безпеки полягають у невідповідності особистості (або її поведінки) вимогам ситуації або стану технічного засобу, тобто кореняться в суперечності між цими сторонами. Отже, об’єктивні чинники сприяють створенню кордону, меж, у рамках яких особа може вибрати як неправильний (необережний), так і правильний (тобто такий, що не порушує інтересів суспільства) варіант поведінки. Психологія порушення правил безпеки складається з діалектичного співвідношення дефектів свідомості, що виражається у зневажливому ставленні до безпеки на транспорті або виробництві, до життя і здоров’я людей, та психофізіологічних станів особистості. Зазначене дає змогу пов’язати необережні дії порушників із сутністю вини як негативним (не досить уважним) ставленням суб’єкта до виконуваних ним обов’язків. Взаємодія «небезпечної ситуації – людського фактора – джерела підвищеної небезпеки» вимагає триєдиного вектора профілактичної діяльності через нейтралізацію небезпечного потенціалу ситуації, мінімізацію «людського фактора» та врахування небезпечних властивостей джерела підвищеної небезпеки.

The article is devoted to definition of the prevention basics of crimes, committed by safety rules violation. Noted that not every accident or other negative effects on transport or production are caused by criminal violation of safety rules, but the mechanism of violation of special safety rules and its determination are the same. Defined that situation and source of hazard act as an external background, only by behavior of the subject (human factor), that interacts with situation and source of hazard, the threat, may be realized. The causes of safety rules violation lay in the inconsistency of the person (or his behavior) with the requirements of the situation or condition of technical means, i.e. lay in the antilogy of these sides. In such a way, objective factors support the creation of borders, in the frames of which a person can choose as an incorrect (careless), so correct (that doesn`t break common interests) variant of behavior. Psychology of safety rules violation consists in dialectical relation of defects of consciousness (such as disrespectful attitude to safety on transport or production, to life and health of people) and psychophysiological states of the person. Mentioned accepts to connect careless actions of violators with the essence of the guilt, as with negative (not attentive enough) attitude to performed duties. Interaction of “situation – human factor – source of hazard” requires a triple vector of prevention activity by neutralization of the dangerous potential of the situation, minimization of human factor and taking into account the hazardous properties of the high-risk source.
Федчун Н. О. Основи профілактики злочинів, що вчиняються під час порушення правил безпеки / Н. О. Федчун // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2019. - № 4. - С. 125-129.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; source of hazard; dangerous potential of the situation; human factor; safety rules violation; criminal negligence; psychophysiological states; prevention; джерело підвищеної небезпеки; небезпечний потенціал ситуації; людський фактор; порушення правил безпеки; злочинна необережність; психофізіологічні стани; профілактика