Розвиток демократичних засад у формуванні суддівського корпусу в Україні - Слободяник, Наталія Сергіївна (My University, 2019)
Дисертацію присвячено науковому дослідженню особливостей становлення та розвитку демократичних засад у формуванні суддівського корпусу в Україні, сутності формування суддівського корпусу на демократичних засадах, а також впливу демократичних засад формування суддівського корпусу на якість та ефективність здійснення правосуддя. На основі комплексного аналізу теоретичних напрацювань та норм чинного законодавства України визначено історичні етапи розвитку демократичних засад у формуванні суддівського корпусу в Україні. Визначено зміст та юридичні властивості поняття «демократичні засади формування суддівського корпусу». Окреслено складові системи демократичних засад формування суддівського корпусу в Україні: нормативно-ціннісні засади та інституційні засади. Обґрунтовано, що формування суддівського корпусу шляхом безпосередньої участі народу у цьому процесові покликано забезпечити справедливий, відкритий та неупереджений спосіб формування суддівського корпусу та покласти в його основу демократичні засади. Окреслено проблемні аспекти та перспективи модернізації демократичних засад формування суддівського корпусу в Україні з урахуванням світових тенденцій формування суддівського корпусу на демократичних засадах. На підставі аналізу чинного законодавства та відповідних наукових розробок сформульовано конкретні пропозиції щодо удосконалення основних напрямків формування суддівського корпусу на демократичних засадах.

Диссертация посвящена научному исследованию особенностей становлення и развития демократических начал в формировании судейского корпуса в Украине, сущности формирования судейского корпуса на демократических началах, а также влияния демократических основ формирования судейского корпуса на качество и эффективность правосудия. На основе комплексного анализа теоретических наработок и норм действующего законодательства Украины определены исторические этапы развития демократических начал в формировании судейского корпуса в Украине. Определены содержание и юридические свойства понятия «демократические принципы формирования судейского корпуса». Определены составляющие системы демократических основ формирования судейского корпуса в Украине: нормативно-ценностные основы и институциональные основы. Обосновано, что формирование судейского корпуса путем непосредственного участия народа в этом процессе призвано обеспечить справедливый, открытый и беспристрастный способ формирования судейского корпуса и положить в его основу демократические начала. Определены проблемные аспекты и перспективы модернизации демократических основ формирования судейского корпуса в Украине с учетом мировых тенденций формирования судейского корпуса на демократических началах. На основании анализа действующего законодательства и соответствующих научных разработок сформулированы конкретные предложения по совершенствованию основных направлений формирования судейского корпуса на демократических началах.

This dissertation is dedicated to the scientific research of peculiarities of the origin and development of democratic principles in the formation of the judiciary in Ukraine, core of the judicial formation on democratic principles and influence of democratic principles in the judicial formation on the quality and strength of justice. The work is based on a comprehensive analysis of theoretical development and norms of the current legislation of Ukraine which enabled to define the historical stages of the democratic principle development in the formation of the judiciary in Ukraine. The content and judicial properties of the «Democratic principles of the judicial staff formation» notion have been defined. The main components of the system of democratic principles of the judiciary formation in Ukraine have been described: normative and value principles and institutional principles. It is substantiated that the judiciary formation by way of direct participation of the people in this process should ensure just, open and impartial participation of the people in this process and impart it the direct democratic basis. The challenges and prospects of modernization of democratic principles of the judiciary formation in Ukraine with due account of the global trends of the judiciary formation on democratic principles have been delineated. The performed analysis of the current legislation and relevant scientific research allowed of presenting specific proposals concerning improvements of the main directions for the formation of the judiciary on democratic principles.
дис. ... к.ю.н. : 12.00.10
Слободяник Н.С. Розвиток демократичних засад у формуванні суддівського корпусу в Україні : дис. ... канд.юрид. наук : 12.00.10 / Слободяник Наталія Сергіївна. - Одеса. - 2019. - 236 с.
Keywords: демократичні засади; правосуддя; призначення суддів; суддівський корпус; формування суддівського корпусу; Вища кваліфікаційна комісія суддів України; Вища рада правосуддя; гарантії незалежності суддів; суддівське самоврядування; демократические начала; правосудие; назначение судей; судейский корпус; формирование судейского корпуса; Высшая квалификационная комиссия судей Украины; Высший совет правосудия; гарантии независимости судей; судейское самоуправление; democratic principles; justice; appointment of judges; judiciary; formation of the judiciary; High Judicial Qualifications Commission of Ukraine; High Judicial Council; guarantees of judicial independence; judicial self-government