Судовий контроль за дотриманням прав людини - Бондаренко, А. І.; Бондаренко, А. И.; Bondarenko, A. I. (Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016)
У статті здійснено дослідження судового контролю та виділення його як форми реалізації правозахисної функції сучасної держави. Систематизовано погляди науковців на проблему встановлення поняття, змісту, форм реалізації правозахисної функції держави. Окреслено проблему визначення судового контролю. Визначено, що форми реалізації правозахисної функції держави – це система встановлених взаємоузгоджених правових дій уповноважених державних і недержавних органів, а також уповноважених осіб, спрямованих на попередження (профілактику) та відновлення порушених прав і свобод людини й громадянина.

Судебный контроль за соблюдением прав человека. В статье проведено исследование судебного контроля и выделения его как формы реализации правозащитной функции современного государства. Систематизированы взгляды ученых на проблему установления понятия, содержания, форм реализации правозащитной функции государства. Поставлена проблема определения судебного контроля. Определено, что формы реализации правозащитной функции государства – это система установленных взаимосогласованных правовых действий уполномоченных государственных и негосударственных органов, а также уполномоченных лиц, направленных на предупреждение (профилактику) и восстановление нарушенных прав и свобод человека и гражданина.

Judicial control over the observance of human rights. The paper studied the judicial review and the allocation of it as a form of realization of the human rights functions of a modern state. Systematized views of scientists on the issue of establishing the concept, content, forms of realization of the human rights functions of the state. Posed the problem of the definition of judicial review. It was determined that the forms of implementation of the human rights functions of the state a system of mutually established legal action authorized government and non-government bodies, as well as the authorized persons to prevent (prophylaxis) and the restoration of violated rights and freedoms of man and citizen.
Бондаренко А. І. Судовий контроль за дотриманням прав людини / А. І. Бондаренко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Афанасьєва. – Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016. – Вип. 76. – С. 10-17.
Keywords: права та свободи людини; судовий контроль; дотримання прав людини; правозахисна функція; конституційний суд; права и свободы человека; судебный контроль; соблюдение прав человека; правозащитная функция; конституционный суд; human rights and freedoms; judicial review; respect for human rights; human rights function; constitutional court