Суб'єктний склад органів, які здійснюють процедури адміністративної реєстрації в Україні - Качура, О. А.; Katchura, О. О. (Одеса: Фенікс, 2015)
У статті проаналізовано суб’єктний склад органів, які здійснюють процедури адміністративної реєстрації в Україні. Зокрема, визначено, що до спеціалізованих суб’єктів варто віднести центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері державної реєстрації, серед яких Державна реєстраційна служба України, Міністерство юстиції України, Державна міграційна служба України. Серед суб’єктів, для яких адміністративні процедури державної реєстрації входять у інші їхні обов’язки, і при цьому не є профілюючими, варто виділити Президента України, Верховну Раду України, центральні органи виконавчої влади України (крім вже зазначених), місцеві адміністрації, органи місцевого самоврядування та деяких інших суб’єктів. Також до інших суб’єктів у сфері адміністративно-реєстраційних проваджень можна віднести нотаріусів. Аргументовано, що на сьогодні в Україні наявна досить велика система органів, які здійснюють адміністративні процедури державної реєстрації. За результатами дослідження визначено, що варто погодитись із пропозиціями науковців зі створення єдиної системи органів державної реєстрації, яка забезпечувала б реєстрацію більшості суб’єктів юридичних осіб. Такі реєстраційні органи повинні підпорядковуватися Міністерству юстиції України.
Качура О. А. Суб'єктний склад органів, які здійснюють процедури адміністративної реєстрації в Україні / О. А. Качура // Актуальні проблеми політики зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), М. А. Польовий (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2015. – Вип. 55. – С. 240-252.
Keywords: органи, які здійснюють процедури адміністративної реєстрації в Україні; центральні органи виконавчої влади; державна політика у сфері державної реєстрації; Державна реєстраційна служба України; Міністерство юстиції України; Державна міграційна служба України; єдина система органів державної реєстрації; органы, осуществляющие процедуры административной регистрации в Украине; центральные органы исполнительной власти; государственная политика в сфере государственной регистрации; Государственная регистрационная служба Украины; Министерство юстиции Украины; Государственная миграционная служба Украины; единая система органов государственной регистрации; bodies carrying out administrative procedures of registration in Ukraine; central executive authorities; State policy in the sphere of state registration; State Registration Service of Ukraine; Ministry of Justice; The State Migration Service of Ukraine; a unified system of state registration