Динаміка розвитку законодавства про гендерну ідентичність: від поступового визнання до сучасної турбулентності (1970-ті – 2025) - Любічанківський, Ольгерд-Ілля Ілліч; Любічанківський, О.-І. І.; Liubichankivskyi, Olherd-Illia I. (Одеса : Фенікс, 2026)
Питання правового визнання гендерної ідентичності протягом останніх п’яти десятиліть пройшло складну еволюційну траєкторію – від цілковитої юридичної невидимості до поступової інституціоналізації та, нарешті, до системного регресу, що позначає сучасний етап. Показово, що навіть у зазначений регресивний період правовий простір ЄС демонструє внутрішню стійкість, міжнародно-правові механізми виступають контрбалансом щодо національних регресивних тенденцій. Таким чином, розвиток законодавства про гендерну ідентичність описується нелінійною траєкторією, яка на сучасному етапі демонструє чітку біфуркацію між лібералізаційним вектором у праві ЄС та системним регресом у США.
Любічанківський О.-І. І. Динаміка розвитку законодавства про гендерну ідентичність: від поступового визнання до сучасної турбулентності (1970-ті – 2025). Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.). Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 134-137. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33040
Keywords: гендерне право; трансгендер; інтерсекс; права людини; ЛГБТ; Gender law; transgender; intersex; human rights; LGBT