Порядок заміни боржника у синалагматичних зобов’язаннях - Смілянець, Ірина Петрівна; Смилянец, Ирина Петровна; Smilyanets, Irina P. (My University, 2009)
Дана стаття присвячена порядку заміни боржника у сіналагматіческіх зобов'язаннях, що є досить актуальним і цікавим в першу чергу з точки зору практичного застосування. Адже в законодавстві закріплена тільки можливість заміни боржника у зобов'язанні і при цьому не враховується, що майже завжди кожна зі сторін зобов'язання є одночасно і боржником і кредитором, що і складає складність. У дослідженні розглянуто сам порядок такої заміни, сформульовані ознаки, яким повинна відповідати належна заміна боржника у двосторонніх зобов'язаннях. Приділяється увага, на прикладі, судової практики, умовам і наслідків переведення боргу, становленню теоретичних і правових підстав виникнення проблем у застосуванні норм про заміну боржника в сіналагматіческіх зобов'язаннях.

This article focuses on the replacement of the debtor in order synalagmatic obligation, which is very relevant and interesting primarily from viewpoint of practical application. It is enshrined in the law only to replace the debtor’s obligation and does not take into account that almost always, each party of obligation is both debtor and creditor, which is difficult. The study examined the order of such a replacement, there are formulated the signs, accordance to which replacement of the debtor in the bilateral commitments is properly. Attention is given to the example of judicial practice, conditions and consequences of the transfer of debt, the formation of the theoretical and legal bases of problems in the application of the replacement of the debtor in sinallagmatic obligations.

Данная статья посвящена порядку замены должника в синалагматических обязательствах, что является весьма актуальным и интересным в первую очередь с точки зрения практического применения. Ведь в законодательстве закреплена только возможность замены должника в обязательстве и при этом не учитывается, что почти всегда каждая из сторон обязательства является одновременно и должником и кредитором, что и составляет сложность. В исследовании рассмотрен сам порядок такой замены, сформулированы признаки, которым должна отвечать надлежащая замена должника в двухсторонних обязательствах. Уделяется внимание, на примере, судебной практики, условиям и последствиям перевода долга, становлению теоретических и правовых оснований возникновения проблем в применении норм о замене должника в синалагматических обязательствах.
Смілянець І. П. Порядок заміни боржника у синалагматичних зобов’язаннях / І. П. Смілянець // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОН України, ОНЮА. – Одеса : Фенікс, 2009. – Вип. 38. – С. 509-515.
Keywords: заміна боржника; борг; синалагматичні зобов’язання; зобов’язальне правовідношення; замена должника; долг; синалагматические обязательства; обязательственное правоотношение; synalagmatic obligation; the replacement of the debtor; debt