Функціональний та структурний поділ влади в ЄС: методологічні проблеми дослідження - Кунцевич , М. П.; Kuncevich, M. P. (Одеса : Фенікс, 2012)
Автор статті констатує, що політичну гілку влади в ЄС представляє Європейський парламент (приймає участь у законодавчому та бюджетному процесі, а також здійснює політичний контроль) та Європейська Рада (визначає загальні політичні напрями та пріоритети, а також надає необхідний стимул для розвитку союзу). Адміністративну гілку влади в ЄС представляє Європейська Комісія (пропонує законопроекти на розгляд Європейського парламенту, управляє та впроваджує політику ЄС та бюджет ЄС, забезпечує дотримання європейського права, представляє ЄС на міжнародній арені) та Рада (координує політику держав-членів, укладає від імені союзу міжнародні угоди, приймає закони спільно з Європейським парламентом та ін.).
Кунцевич М. П. Функціональний та структурний поділ влади в ЄС: методологічні проблеми дослідження / М. П. Кунцевич // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 618-621.
Keywords: функціональний поділ влади в ЄС; структурний поділ влади в ЄС; Європейський парламент та Європейська Рада - політична гілка влади в ЄС; Європейська Комісія та Рада - адміністративна гілка влади в ЄС; відсутність чіткого поділу на законодавчу і виконавчу владу; парламентська республіка; федеративне утворення; функциональное разделение власти в ЕС; functional separation of powers in the EU; структурное разделение властеи в ЕС; structural separation of powers in the EU; Европейский парламент и Европейский совет - политическая ветвь власти в ЕС; The European Parliament and the European Council - the political branch of the EU; Европейская Комиссия и Совет - административная ветвь власти в ЕС; The European Commission and the Council - the administrative branch of government in the EU; отсутствие четкого разделения на законодательную и исполнительную власть; lack of a clear separation of legislative and executive power; парламентская республика; parlamentskaya republic; федеративное образование; federated formation