Генезис розвитку 3D-технологій у моделюванні та анімації - Задерейко, Олександр; Тимофєєв, Михайло (Одеса : Нац. ун-т. «Одес. юрид. акад.», 2025)
У дослідженні розглядається історія та сучасний стан розвитку 3D-технологій у галузях анімації, кінематографу та відеоігор, з окремою увагою до стану української анімаційної індустрії. Автори відзначають, що з 1980-х років тривимірне моделювання поступово охопило широке коло галузей — від промислового дизайну до кіно та ігрової індустрії. Переломним моментом для анімації став вихід «Історії іграшок» (1995), після якого 3D-виробництво набуло масового поширення. Протягом 2000–2010-х років індустрія зосереджувалась переважно на фотореалізмі, що поступово призвело до уніфікації візуального стилю. Починаючи з 2018 року, після виходу «Людини-Павука: Навколо Всесвіту», у світовій анімації намітився зворотній тренд — зростає попит на оригінальні авторські стилі та поєднання 2D і 3D. Проекти з унікальною естетикою дедалі частіше досягають комерційного успіху, тоді як «стандартна» 3D-анімація з типовими сюжетами втрачає глядача. Щодо України, єдиним помітним успіхом залишається «Мавка: Лісова пісня» (2023), яка зібрала близько 20 млн доларів у світовому прокаті при бюджеті менше 5 млн. Автори підкреслюють, що для виходу на світовий рівень українській анімаційній індустрії необхідні фінансова та юридична підтримка незалежних студій, стимулювання конкуренції та орієнтація на міжнародну аудиторію. The research examines the history and current state of 3D technology development in animation, cinematography, and video games, with particular attention to the state of the Ukrainian animation industry. The authors note that since the 1980s, three-dimensional modeling has gradually expanded across a wide range of fields — from industrial design to film and gaming. A turning point for animation was the release of Toy Story (1995), after which 3D production became widespread. Throughout the 2000s and 2010s, the industry focused primarily on photorealism, which gradually led to a homogenization of visual styles. Starting in 2018, following the release of Spider-Man: Into the Spider-Verse, a counter-trend emerged in world animation — demand grew for original artistic styles and the combination of 2D and 3D. Projects with a unique aesthetic are increasingly achieving commercial success, while "standard" 3D animation with formulaic storylines is losing its audience. Regarding Ukraine, the only notable success to date remains Mavka: The Forest Song (2023), which grossed approximately $20 million worldwide against a budget of under $5 million. The authors emphasize that in order to reach the global stage, the Ukrainian animation industry requires financial and legal support for independent studios, the promotion of healthy competition, and a focus on international audiences.
Задерейко О. В., Тимофєєв М. О. Генезис розвитку 3D-технологій у моделюванні та анімації. Кібербезпека в сучасному світі: актуальні виклики : матеріали VI Міжнар. наук.-практич. конф. (м. Одеса, 28 листопада 2025 р.) ; Нац. ун-т. «Одес. юрид. акад.». Одеса, 2025. C. 218 - 221. DOI: https://doi.org/10.32837/11300.32581
Keywords: генеративний ШІ; 3D-моделювання; анімація; кінематограф; відеоігри; українська анімація; generative AI; 3D modeling; animation; cinematography; video games; Ukrainian animation