Імплементація міжнародних стандартів податкового контролю в українське законодавство - Подольська, Анастасія Андріївна; Подольська, А. А.; Podolska, Anastasiia A. (Одеса : Гельветика, 2019)
Стаття присвячена вивченню процесу впровадження міжнародних стандартів податкового контролю в національну правову систему. Податковий контроль є важливою ланкою державного контролю, яка за ефективного правового регулювання та успішної організації здатна наповнювати бюджет країни необхідними їй коштами для забезпечення стабільного соціального та економічного розвиту держави. Перепоною на шляху досягнення поставленої мети є проблема ухилення від сплати податків, зокрема, з використанням прогалин у законодавстві та міжнародних угодах і недосконалостей правового регулювання податкового контролю. Ухилення від сплати податків давно стало масовим явищем, яке негативно впливає на економічний стан країни, незалежно від рівня її розвитку. Задля протидії цій проблемі розвинені країни беруть активну участь у розробленні та впровадженні дієвих способів здійснення податкового контролю. В умовах сучасних реформаційних процесів та з огляду на розвиток української економіки постає актуальним питання співпраці України з іншими країнами в сфері контролю за оподаткуванням та імплементації міжнародних стандартів податкового контролю у вітчизняне законодавство. Метою статті є теоретичний аналіз розвитку нормативно-правового забезпечення впровадження в Україні міжнародних стандартів податкового контролю. У статті розглянуто вплив глобальних негативних явищ, таких як агресивне податкове планування, на міжнародні відносини в сфері оподаткування. Проаналізовано найбільш яскраві тенденції розвитку норм міжнародного податкового контролю та їхній вплив на реформування нормативно-правового регулювання податкового контролю в Україні. Досліджено кроки держави з юридичного закріплення міжнародних стандартів податкового контролю в національному законодавстві. Попри загалом досить позитивну динаміку з впровадження нових стандартів, виявлено юридичну прогалину, що стосується правового регулювання процесу міжнародного обміну інформацією в податкових цілях.

The article is devoted to the study of the process of introducing international tax control standards into the national legal system. Tax control is an important element of state control, which, with effective legal regulation and successful organization, is able to fill the country’s budget with the funds it needs to ensure stable social and economic development of the state. The obstacle to achieving this goal is the problem of tax evasion, including the use of loopholes in legislation and international agreements and the imperfections of legal regulation of taxcontrol. Tax evasion has long become a mass phenomenon, which negatively affects the economic state of a country, regardless of its level of development. For the sake of counteracting this problem, developed countries are actively involved in the development and implementation of effective ways of exercising tax control. In the context of modern reform processes and in view of the development of the Ukrainian economy, the question of cooperation of Ukraine with other countries in the sphere of tax control and implementation of international standards of tax control into domestic legislation becomes urgent. The purpose of the article is a theoretical analysis of the development of regulatory support for the implementation of international tax control standards in Ukraine. The article deals with the impact of global negative phenomena, such as aggressive tax planning, on international taxation relations. The most prominent tendencies of the development of the international tax control norms and their influence on the reform of the legal regulation of the tax control in Ukraine are analyzed. The steps of the state to legally enforce international tax control standards to national legislation were investigated. Despite the generally positive dynamics in implementing the new standards of identification, there is a legal gap as regards the legal regulation of the international exchange of information for tax purposes.
Подольська А. А. Імплементація міжнародних стандартів податкового контролю в українське законодавство / А. А. Подольська // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2019. - № 4. - С. 256-261.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; податковий контроль; протидія розмиванню податкової бази; автоматичний обмін податковою інформацією; План BEPS; tax control; anti-erosion of the tax base; automatic exchange of tax information; BEPS Plan