Совісні суди на півдні України як форма народного судочинства (остання чверть XVIII – перша половина XIX ст.) - Саранчук, Олександра Валеріївна; Саранчук, О. В.; Saranchuk, Oleksandra V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Питання про народну участь у здійсненні правосуддя є одним з ключових у вітчизняній правовій історії. Їх можна кваліфікувати як специфічну історико-правову форму народного правосуддя, інтегровану в імперську судову систему. Їх інституційна організація ґрунтувалася на станово-представницькому принципі, важливою ознакою виступав виборний (частково виборний) характер формування складу суду, процесуальна специфіка полягала в їх примирній, медіаційній спрямованості, характерною рисою було використання поряд із позитивним правом широкого кола неформальних регуляторів – звичаїв, локальних традицій та морально-етичних уявлень. У сукупності ці ознаки свідчать про подвійний характер совісних судів як інституту, що поєднував елементи державного судочинства та традиційних форм соціального регулювання.
Саранчук О. В. Совісні суди на півдні України як форма народного судочинства (остання чверть XVIII – перша половина XIX ст.). Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.). Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 137-142. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33043
Keywords: правова етнологія; етнокультурний підхід; правова система; глобалізація; правова ідентичність; legal ethnology; ethnocultural approach; legal system; globalization; legal identity