Щодо тактико-спеціальної підготовки правоохоронців в умовах запровадження ринку цивільної вогнепальної зброї - Меденцев, Анатолій Миколайович; Меденцев, А. М. (Міжнар. гуманітар. ун-т, 2021)
Аналізуються передбачувані наслідки запровадження в Україні ринку цивільної вогнепальної зброї і боєприпасів, що неминуче змінить соціальні умови виконання працівниками поліції своїх функцій. У зв’язку з цим констатується необхідність внесення певних коректив у навчальний процес із тактико-спеціальної підготовки правоохоронців, переосмислення раніше сформульованих положень і рекомендацій. Пропонується більш активне впровадження методу моделювання типових ситуацій під час семінарських і практичних занять із використанням поліцейського досвіду в країнах із легальним обігом цивільної вогнепальної зброї і з урахуванням як позитивного, так і негативного аспектів цього досвіду. Підкреслено, що удосконаленню підлягають такі аспекти підготовки поліцейського: по-перше, психологічний, що полягає в передбаченні ним можливого загострення ситуації під час виконання ним певних дій та його готовності до правомірного застосування сили, спецзасобів і вогнепальної зброї; по-друге, організаційний, що полягає у виконанні в певній послідовності адекватних ситуації дій, спрямованих на попередження її загострення чи усунення (нейтралізації) загрози. Констатовано, що запровадження в Україні цивільного ринку вогнепальної зброї і боєприпасів неминуче змінить соціальні умови виконання своїх функцій працівниками поліції. Ця обставина вимагає внесення певних коректив у навчальний процес із тактико-спеціальної підготовки, переосмислення раніше сформульованих положень і рекомендацій, більш активного впровадження методу моделювання типових ситуацій із використанням закордонного досвіду.

The expected consequences of the introduction of the market of civilian firearms and ammunition in Ukraine, which will inevitably change the social conditions for police officers to perform their functions, are analyzed. In this regard, it is stated the need to make certain adjustments to the educational process of tactical and special training of law enforcement officers, rethinking the previously formulated provisions and recommendations. It is proposed to more actively implement the method of modeling typical situations during seminars and practical classes using police experience in countries with legal circulation of civilian firearms and taking into account both positive and negative aspects of this experience. It is emphasized that the following aspects of police training are subject to improvement: first, psychological, which consists in anticipating the possible aggravation of the situation when performing certain actions and his readiness to lawfully use force, special means and firearms, and secondly, organizational, which consists in the performance in a certain sequence of adequate situations of actions aimed at preventing its aggravation or elimination (neutralization) of the threat. It was stated that the introduction of a civilian market for firearms and ammunition in Ukraine will inevitably change the social conditions for the performance of their functions by police officers. This circumstance requires certain adjustments in the educational process of tactical special training, rethinking the previously formulated provisions and recommendations, more active implementation of the method of modeling typical situations using foreign experience.
Меденцев А. М. Щодо тактико-спеціальної підготовки правоохоронців в умовах запровадження ринку цивільної вогнепальної зброї / А. М. Меденцев // Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Юриспруденція». - Вип. 49, 2021. - С. 168-170. DOI: https://doi.org/10.32841/2307-1745.2021.49.35
Keywords: ринок цивільної вогнепальної зброї; тактико-спеціальна підготовка; екстремальні ситуації; психологічна готовність; алгоритм дій; тактика поведінки; застосування спецзасобів і вогнепальної зброї; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; the market of civilian firearms; tactical and special training; extreme situations; psychological readiness; algorithm of actions; tactics of behavior; application of special means and firearms