Іслам як чинник регулювання суспільного та приватного життя в арабському суспільстві - Ель Гуессаб, Карім; Эль Гуэссаб, Карим; El Guessab, Karim (My University, 2017)
Стаття присвячена питанню багаторівневості і багатомірності людини арабського світу. З’ясовано значення священних книг (Корану, Сунни) і шаріату в житті арабів. Детально проаналізовано явища і чинники, якими зумовлені сучасні світосприйняття і релігійність. Визначено пласти свідомості людей арабського світу, і з’ясована їх сутність. Проаналізована багатомірность арабів через розуміння імені Бога і народної традиції. Розглянуто світогляд арабів від кочування їх історичного існування до сьогодення, з різних аспектів: релігії, культури, науки, філософії та повсякденного життя. З’ясований устрій родоплемінного арабо-мусульманського світу, і показана роль чоловіка і роль жінки в повсякденному житті. Розкрити багатогранність народної арабської традиції, що несе в собі досвід, вірування та усвідомлення світоглядних позицій десятків поколінь.

Статья посвящена вопросу многоуровневости и многомирности человека арабского мира. Выяснено значение священных книг (Корана, Сунны) и шариата в жизни арабов. Детально проанализированы явления и факторы, которыми обусловлены современные мировосприятие и религиозность. Определены пласты сознания людей арабского мира, и выяснена их сущность. Проанализирована многомирность арабов через понимание имя Бога и народной традиции. Рассмотрено мировоззрение арабов от кочевания их исторического существования к настоящему, с разных аспектов: религии, культуры, науки, философии и повседневной жизни. Выяснено устройство родоплеменного арабо-мусульманского мира, и показана роль мужчины и роль женщины в повседневной жизни. Раскрыта многогранность народной арабской традиции, что несет в себе опыт, верования и осознание мировоззренческой позиции десятки поколений.

The article is devoted to the issue of multi-level and multi-world man of the Arab world. The significance of the sacred books (Koran, Sunnah) and Sharia in the life of the Arabs is clarified. The phenomena and factors that determine the mod-ern world perception and religiosity are analyzed in detail. The layers of the consciousness of the people of the Arab world are defined and their essence is clarified. The multi-peace of the Arabs through understanding the name of God and the people’s tradition are analyzed. The world view of the Arabs from roaming their historical existence to the present, from various aspects: religion, culture, science, philosophy and everyday life are considered. Explaining the structure of the tribal Arab-Muslim world and showing the role of men and the role of women in everyday life. To reveal the multifacetedness of the people’s Arab tradition, which bears in itself the experience, beliefs and awareness of the ideological position of dozens of generations.
Ель Гуессаб К. Іслам як чинник регулювання суспільного та приватного життя в арабському суспільстві / К. Ель Гуессаб // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 17. - С. 29-31.
Keywords: світосприйняття; релігійність; Аллах; традиція; іслам; мировосприятие; религиозность; Аллах; традиция; ислам; world perception; religiosity; Allah; tradition; Islam