Реконструкція прамовних станів у студіях учених казанської школи та українських учених 30-х рр. ХХ ст. - Піскунов, О. В.; Піскунов, Олександр Вікторович; Piskynov, O. V.; Рябініна, І. М.; Ryabinina, I. M. (Одеса, 2016)
Розглянуто особливості моделювання мовної історії в працях учених Казанської школи І.О. Бодуена де Куртене і В.О. Богородицького та українських вчених 30-х рр. ХХ ст. Поряд з теорією «родовідного дерева», яка пояснювала походження мов індоєвропейської сім’ї шляхом поступового діалектного дроблення прамови та була представлена у вигляді схеми, що нагадувала гіллясте дерево, існувала і «хвильова» модель Й. Шмідта, яка ілюструвала ідею поступовості переходів від одних мовних груп до інших і багатосторонність їх взаємозв’язків.

The article deals with modelling of language history in the works of scientists of Kazan linguistic school I.A. Baudouin de Courtenay, V.A. Bogoroditsky and the Ukrainian scholars of the thirties of the XX century. Alongside with the “language tree” theory that explained the origin of Indo-European languages by means of gradual dialect division of the parent language and looked in the form of the diagram similar to the branchy tree, the “wave” theory originated by J. Schmidt that presented the idea of gradual transfer from the definite language groups to the other groups and many-sidedness of their relations existed.
Піскунов О. В. Реконструкція прамовних станів у студіях учених казанської школи та українських учених 30-х рр. ХХ ст. / О. В. Піскунов, І. М. Рябініна // Одеський лінгвістичний вісник. – 2016. – Вип. 7. – С. 175-178.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; реконструкція; дивергентно-конвергентний характер; модель; теорія «родовідного дерева»; «хвильова» теорія; reconstruction; divergent-convergent character; model; language tree theory; wave theory