Касаційне оскарження у правових системах України та Іспанії - Глущенко, Світлана Володимирівна; Глущенко, Светлана Владимировна; Gluschenko, Svitlana V. (My University, 2009)
Стаття присвячена порівняльно-правовому аналізу касаційного провадження в системах правосуддя України та Іспанії. Автором звернено увагу на окремі концептуальні проблеми касації, а саме: законодавче регулювання; основні положення будови і функціонування судових органів; забезпечення конституційного права на ефективний судовий захист; правовий статус верховних судів, зокрема допуск до виробництва, межі та повноваження касаційного суду.

Статья посвящена сравнительно-правовому анализу кассационного производства в системах правосудия Украины и Испании. Автором обращено внимание на отдельные концептуальные проблемы кассации, а именно: законодательное регулирование; основные положения строения и функционирования судебных органов; обеспечение конституционного права на эффективную судебную защиту; правовой статус верховных судов, в частности допуск к производству, пределы и полномочия кассационного суда.

The article is devoted to comparative legal analysis of cassation proceedings in the justice system in Ukraine and Spain. Author to be of some conceptual problems of Cassation, namely: the legal regulation principle of construction and operation of the provisions of the judiciary;ensuring the constitutional right to effective judicial protection, the legal status of the supreme court, including access to guidance, boundaries and powers of the Appeal Court.
Глущенко С. В. Касаційне оскарження у правових системах України та Іспанії / С. В. Глущенко // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОН України, ОНЮА. – Одеса : Фенікс, 2009. – Вип. 38. – С. 723-730.
Keywords: касаційне оскарження; правова система України; правова система Іспанії; касація; спеціалізовані суди; кассационное обжалование; правовая система Украины; правовая система Испании; кассация; специализированные суды; судовий захист; судебная защита; cassation appeal; the legal system of Ukraine; Spanish legal system; cassation; specialized courts; judicial protection