Экзистенциальный аспект ценностной онтологии - Кучерук, О. А.; Кучерук, О. О.; Kucheruk, O. О. (My University, 2018)
В статье анализируются экзистенциальные аспекты ценностной онтологии как в социально-философском, так и в индивидуально-психологических контекстах. Исследуются проблемы экзистенциального раскрытия индивидуальности в современных условиях постиндустриального развития. Отстаивается идеалистический подход в осмыслении экзистенциально-ценностной онтологии. Рассматривается экзистенциальное состояние постмодерного человека в критическом соотношении его самосознания, духовного самоопределения, поисков смысла и ценностно-мотивирующих доминант постиндустриальной цивилизации. Акцентируется внимание на том, что интуиция, голос совести, душа как феномены идеальной стороны человеческой природы не в силах совладать с информационным шумом современности, что актуализирует осмысление данной проблематики.

У статті аналізуються екзистенційні аспекти ціннісної онтології як у соціально-філософському, так і в індивідуально-психологічних контекстах. Досліджуються проблеми екзистенційного розкриття індивідуальності в сучасних умовах постіндустріального розвитку. Відстоюється ідеалістичний підхід в осмисленні екзистенційно-ціннісної онтології. Розглядається екзистенційний стан постмодерної людини в критичному співвідношенні її самосвідомості, духовного самовизначення, пошуків сенсу й ціннісно-мотивуючих домінант постіндустріальної цивілізації. Акцентується увага на тому, що інтуїція, голос совісті, душа як феномени ідеальної сторони людської природи не в силах упоратися з інформаційним шумом сучасності, що актуалізує осмислення цієї проблематики.

The article analyzes the existential aspects of the value ontology, both in the socio-philosophical and in the individual psychological contexts. The problems of existential disclosure of individuality in the current conditions of postindustrial development are explored. The idealistic approach in the comprehension of existential-value ontology is upheld. The existential state of post-modern man in the critical relationship of his self-consciousness,spiritual self-determination, the search for meaning and the value-motivating dominants of post-industrial civilization are considered. Emphasis is placed on the fact that intuition, the voice of conscience, the soul as phenomena of the ideal side of human nature can not cope with the information noise of modernity, which actualizes the comprehension of this problem.
Кучерук О. А. Экзистенциальный аспект ценностной онтологии / О. А. Кучерук // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2018. - Вип. 21. - С. 42-45.
Keywords: Универсум; цивилизация; экзистенция; мировоззрение; ценность; индивидуальность; духовность; онтология; Універсум; цивілізація; екзистенція; світогляд; цінність; індивідуальність; духовність; онтологія; Universum; civilization; existence; world view; value; individuality; spirituality; ontology