Лінгводискурсивні контрасти політичного критисайзингу (німецько-українська паралель) - Варецька, Ольга; Varetska, O. (My University, 2019)
Статтю присвячено визначенню дискурсивних стратегій лінгводискурсивних контрастів політичного критисайзингу в межах німецько-української мовної паралелі. Об’єктом дослідження є сучасний політичний дискурс Німеччини й України. Предметом аналізу обрано лінгводискурсивні засоби політичного критисайзингу в німецькій і українській мовах. У статті визначено лінгводискурсивні контрасти політичної критичної оціники в сучасному політичному дискурсі Німеччини й України. Для досягнення поставленої мети проаналізовано передумови дослідження щодо видів, форм та функцій критики в публічному політичному дискурсі; розроблено гіпотезу, мовний матеріал та етапи двобічного зіставного аналізу через tertium comparationis, основою якого є ідеалізоване позамовне поняття «політична критика»; виокремлено концептуальні розбіжності поняття «політична критика» в німецькій та українській мовах; визначено лінгводискурсивні контрасти політичного критисайзингу в умовах німецько-українського зіставлення. Політична критика є важливою складовою публічного спілкування, яке в Німеччині і Україні має свої лінгвокультурні традиції і залежить від ментально-культурних особливостей політиків, мотиваційних настанов критичної риторики, приналежності до однієї із сторін в опозитивних дискурсах «свій/чужий», «опозиція/влада», «новий/старий», «підлеглий/лідер», а також особистісної риторичної компетенції мовця, ступеня елоквентності його/її промови та ін.

The paper covers lingua-discursive contrasts of political criticising in German and Ukrainian. Criticism in political discourse is characterized by appraisal, agonalism, aggressiveness and persuasiveness. The subject of the study is the contemporary political discourse of Germany and Ukraine. The article identifies the linguistic discursive contrasts of political criticism in the contemporary political discourse of Germany and Ukraine. The paper determines the types, forms and functions of criticism in political discourse, analyzes the structure of critical evaluations and their semantic features, develops a hypothesis, linguistic material and stages of two-way comparative analysis through tertium comparationis, the basis of which is the idealized notion of «political criticism». Destructive criticism makes use of reproach, condemnation and defeat, which the addressee perceives as adverse. Constructive criticism, in turn, is characterized by discussion, examination and analysis, which are understood by the addressee as favourable. Political criticism is an important component of public communication, which in Germany and Ukraine has its linguistic and cultural traditions and depends on the mental and cultural characteristics of politicians, the motivational tendencies of, belonging to one of the parties in oppositional discourses «own / alien», «opposition / power», «new / old», «subordinate / leader», as well as the speaker's personal rhetorical competence, the degree of eloquence of his / her speech, etc.
Варецька, Ольга. Лінгводискурсивні контрасти політичного критисайзингу (німецько-українська паралель) / О. Варецька // Одеський лінгвістичний вісник. – 2019. – Вип. 14. – С. 65-74. DOI 10.32837/olj.v0i14.811
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; лінгводискурсивні контрасти; політичний критисайзинг; політичний дискурс; оцінка; німецький; український; tertium comparationis; критична риторика; елоквентність; lingua-discursive contrasts; political criticising; political discourse; evaluation; German; Ukrainian; tertium comparationis; critical rhetoric; eloquence