Принцип human oversight у кримінальній юстиції: адаптація стандартів EU AI Act в Україні - Варинський, Владислав Олексійович; Варинський, В. О.; Varynskyi, Vladyslav O. (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
У тезах досліджено адаптацію стандартів EU AI Act до системи кримінальної юстиції України крізь призму принципу human oversight. Обґрунтовано необхідність формування єдиного правового режиму використання високоризикових систем ШІ на всіх етапах кримінального провадження – від діяльності правоохоронних органів до здійснення правосуддя. Доведено, що модель human–in–the–loop є мінімально допустимим стандартом легітимного використання ШІ у кримінальній юстиції, оскільки забезпечує збереження визначального людського контролю, процесуальних гарантій та принципу верховенства права. The theses examine the adaptation of the EU AI Act standards to the criminal justice system of Ukraine through the prism of the principle of human oversight. The study substantiates the necessity of establishing a unified legal framework for the use of high–risk AI systems at all stages of criminal proceedings – from the activities of law enforcement agencies to the administration of justice. It is argued that the human–in–the–loop model constitutes the minimum acceptable standard for the legitimate use of AI in criminal justice, as it ensures the preservation of decisive human control, procedural safeguards, and the principle of the rule of law.
Варинський В. Принцип human oversight у кримінальній юстиції: адаптація стандартів EU AI Act в Україні. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози: збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 74-78. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33432
Keywords: штучний інтелект; високоризикові системи ШІ; human oversight; кримінальна юстиція; EU AI Act; правоохоронні органи; правосуддя; artificial intelligence; high–risk AI systems; criminal justice; law enforcement agencies; justice