Європейські традиції нормативного закріплення права на цілісність особистості - Пожар , О. М.; Pozhar, O. M. (Одеса : Фенікс, 2012)
Історія зародження і становлення права на особисту недоторканість, на думку автора статті, свідчить про природний характер недоторканності людини, які с часом отримало правове закріплення меж цієї недоторканності в інтересах інших людей та в інтересах недопущення незаконного фізичного та психічного впливу на недоторканність людини збоку владних державних структур. Подальший розвиток ідеї особистої недоторканності в світовому співтоваристві пов’язано з глибоким проникненням в позитивне право відродже- ного природного права, вираженого в системі загальновизнаних невід’ємних прав людини, які стають правовим базисом, юридичною основою національних правових систем. Про це свідчать міжнародно-правові документи та конституції демократичних держав, прийняті в XX-ХХІ століттях.
Пожар О. М. Європейські традиції нормативного закріплення права на цілісність особистості / О. М. Пожар // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 585-589.
Keywords: недоторканність людини збоку владних державних структур; природне право; особиста недоторканість; цілісність особистості є підґрунтям для захисту всіх інших прав і свобод людини; неприкосновенность человека со стороны властных государственных структур; inviolability of the person by the authorities of state structures; недоторканність в інтересах інших людей; неприкосновенность в интересах других людей; integrity for the benefit of others; естественное право; natural law; личная неприкосновенность; security of person; целостность личности является основой для защиты всех других прав и свобод человека; personal integrity is the foundation for the protection of all other human rights and freedoms