Концепція техногайянізму у світлі збереження життя на Землі - Лазарева, М. Л.; Lazareva, M. L. (My University, 2018)
У статті охарактеризовано підходи українських і зарубіжних науковців до пояснення активності та способів організації живих організмів у навколишньому середовищі. Розкрито базові принципи техногайянізму й вихідної для нього гіпотези Геї. Розглянуто дослідження В. Вернадського щодо виникнення життя на Землі та механізми його взаємодії з іншими оболонками. Визначено особливості функціонування новітніх екоефективних технологій і їх потенціал зберігати й економно використовувати енергетичні ресурси планети. Проаналізовано труднощі, з якими стикається впровадження екоефективних технологій у виробництво та побут людини, а також наведено приклади успішного подолання останніх у деяких локальних практиках. Додаткову увагу приділено екоетичним проблемам, які виникають у процесі взаємодії людини, технологічної сфери та природного середовища.

В статье охарактеризованы подходы украинских и зарубежных ученых к объяснению активности и способов организации живых организмов в окружающей среде. Раскрыты базовые принципы техногайянизма и исходной для него гипотезы Геи. Рассмотрены исследования В. Вернадского о возникновении жизни на Земле и механизмы ее взаимодействия с другими оболочками. Определены особенности функционирования новейших экоэффективных технологий и их потенциал сохранять и экономно использовать энергетические ресурсы планеты. Проанализированы трудности, с которыми сталкивается внедрение экоэффективных технологий в производство и быт человека, а также приведены примеры успешного преодоления последних в некоторых локальных практиках. Дополнительное внимание уделено экоэтическим проблемам, возникающим в процессе взаимодействия человека, технологической сферы и природной среды.

The article describes Ukrainian and foreign scientists' approaches to the explanation of activity and methods of organization of living organisms in the environment. It is discovered the basic principles of technogaianism and original to the one hypothesis of Gaia. V. Vernadsky's researches about the origin of life on Earth and the mechanisms of its interaction with other shells are reviewed. The features of functioning of the latest eco-efficient technologies and their potential to save and efficiently use energy resources of the planet are determined. The study analyzes challenges faced by the implementation of eco-efficient technologies in the production and human everyday life, as well as examples of successful overcoming of the ones in some local practices. Additionally, attention is paid to the eco-ethical issues that arise in the process of interaction between human, sphere of technologies and natural environment.
Лазарева М. Л. Концепція техногайянізму у світлі збереження життя на Землі / М. Л. Лазарева // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2018. - Вип. 21. - С. 46-49.
Keywords: гіпотеза Геї; саморегулівні системи; техногайянізм; екоефективні технології; антропокосмізм; гипотеза Геи; саморегулирующиеся системы; техногайянизм; экоэффективные технологии; антропокосмизм; hypothesis of Gaia; self-regulating systems; technogaianism; eco-efficient technologies; anthropocosmism