Детермінанти посткомуністичної трансформації країн Балтії - Пальшков, Костянтин Євгенович; Пальшков, Константин Евгеньевич; Palshkov, Kostyantyn Ye. (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017)
У статті розглядається вплив історико-культурного, географічного та економічного чинників на зміст посткомуністичної трансформації Естонії, Латвії та Литви. Наведені фактори визначали зміст реформ не тільки окремо, а й взаємодоповнюючи та посиліючи вплив один одного. Опорою політичних та економічних перетворень у Прибалтиці виступили державотворчий досвід та цивілізаційний доробок західноєвропейського штибу. Географічна близькість прибалтійських республік з економічним ядром Євросоюзу була посилена взаємними ринковими інтересами.Протягом періоду трансформації Естонії, Латвії та Литві вдалося позбутися прорадянських політичних практик. Замість цього, у регіоні сформоване ліберальне інституційне підґрунтя задля продовження державно-політичного розвитку демократичних шляхом. Як доказ успішної трансформації пострадянських країн Балтії варто розглядати вступ до ЄС та НАТО – оплотів демократії в Європі та світі.
Пальшков К. Є. Детермінанти посткомуністичної трансформації країн Балтії / К. Є. Пальшков // Ідея і дія : погляд Ф./П./П./С./ : колективна монографія / за заг. ред. О. А. Івакіна, Д .В. Яковлева. - Херсон : Видавничий дім "Гельветика", 2017. - С. 90-100.
Keywords: посткомуністичне суспільство; посткомуністична трансформація; Естонія; Латвія; Литва; країни Балтії; Прибалтика; Європейський Союз; postcommunist society; postcommunist transformation; Estonia; Latvia; Lithuania; Baltic countries; Baltic States; European Union; посткоммунистическое общество; посткоммунистическая трансформация; Эстония; Латвия; Литва; страны Балтии; Прибалтика; Европейский Союз