Мовні стереотипи гендерної ідентичності (на матеріалі української мови) - Собецька, Н. В.; Собецька, Наталія Володимирівна; Sobetska, N. V.; Sobetska, Nataliya (Одеса, 2017)
У статті розглянуто особливості чоловічої й жіночої мови, представлені основні аспекти вивчення стратегій і тактик мовленнєвої поведінки чоловіків і жінок у різних комунікативних ситуаціях з обов’язковим урахуванням культурної традиції суспільства. Ґендер розглядається як один із параметрів, за допомогою якого в спілкуванні конструюється соціальна ідентичність мовця; інтерес до неї спричинений загальною тенденцією лінгвістичних наук до вивчення соціальних умов, за яких відбувається комунікація, зокрема людського чинника в мові.

The article deals with the male and female language peculiarities, it reveals the main research aspects of strategies and tactics in verbal behavior ofmen and women in different communicative situations with the obvious consideration of the cultural traditions in the society. Gender in communication is observed as one of the parameters by which the social identity of the speaker is constructed. The interest to which is caused by the general trend of linguistic sciences to study social conditions under which communication takes place, including human factor in language.
Собецька Н. В. Мовні стереотипи гендерної ідентичності (на матеріалі української мови) / Н. В. Собецька // Одеський лінгвістичний вісник. – 2017. – Вип. 9. – Т.2. – С. 136-140.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; мова; суспільство; стать; феміністська лінгвістика; комунікативна поведінка; language; society; sex; feminist linguistics; communicative behavior